Jest wiele przepisów na świąteczne ciasta z makiem. Myślę, że przepis na makowe babeczki z kajmakiem będzie idealnym wyborem dla niezdecydowanych. Przygotowanie ich jest mniej „skomplikowane” niż przygotowanie makowca zawijanego. Wystarczy przygotować babeczki z kruchego ciasta na maśle i kupić gotową masę makową z bakaliami. Sami możecie sprawdzić jak bardzo smakuje połączenie maku z kajmakiem. Wspaniałego efektu wizualnego dodają złote koraliki cukrowe!
SKŁADNIKI – MAKOWE BABECZKI Z KAJMAKIEM
CIASTO
- 2 niepełne szklanki mąki
- 200 g masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
POZOSTAŁE
- 800 g masy makowej z bakaliami
- 100 g biszkoptów
- 2 białka
- olejek pomarańczowy
- 400 g kajmaku
- około 100 g ulubionych bakalii
- złote koraliki cukrowe
PRZEPIS NA MAKOWE BABECZKI Z KAJMAKIEM
- Masę makową wykładamy na gęste sitko, odcedzamy z nadmiaru wody.
- Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło.
- Wsypać cukier, wbić żółtka, szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 20 krążków.
- Każdy krążek delikatnie dociskamy na metalowej foremce do babeczek.
- Ciasto na spodzie nakłuwać widelcem, żeby nie puchło podczas pieczenia.
- Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
- Masę makową mieszamy z białkami (i bakaliami), dodajemy zmielone biszkopty.
- Na kruche babeczki wykładamy masę makową, pieczemy w temperaturze 180°C przez 15 minut.
- Na wierzch wystygniętych makowych babeczek szprycą wyciskamy kajmak.
- Kajmak zdobimy złotymi koralikami cukrowymi.
A tak nawet myślałam w tym roku czy by tutaj nie zakombinować z makiem :> Babeczki wyglądają super *.*
I wesołych świąt kochana Tobie też – spokojnych, rodzinnych pełnych miłości i pyszności Małgosiu 🙂