Dziś na obiad włoski makaron tagliatelle z sosem szpinakowym. Szybkie, łatwe w przygotowaniu danie wegetariańskie. Sos szpinakowy przygotowuję na bazie sosu beszamelowego, oczywiście na niewielkiej ilości masła i mąki pszennej. Zamiast mleka do sosu używam śmietanki słodkiej 18% wymieszanej z wodą. Sos beszamelowy koniecznie doprawiamy pieprzem białym i gałką muszkatołową. Przyprawy te znakomicie podkreślają smak białego sosu. Na koniec dla wzbogacenia walorów smakowych dodaję aromatyczny ser pleśniowy BLUE … i oczywiście podsmażony szpinak z czosnkiem. Danie jest pyszne i sycące !!!
SKŁADNIKI – TAGLIATELLE Z SOSEM SZPINAKOWYM
- 500 g makaronu tagliatelle
- 150-200 g szpinaku rozdrobnionego (mrożonego około 8 kostek brykietowych)
- 100 g sera pleśniowego BLUE
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny mielony
- 2-3 łyżki oleju
- świeże listki bazylii do ozdoby
SOS BESZAMELOWY
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki śmietany słodkiej 18%
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu białego!
- 1/2 łyżeczki soli
PRZEPIS NA TAGLIATELLE Z SOSEM SZPINAKOWYM
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć szpinak, dodać wyciśnięty czosnek, sól i pieprz czarny do smaku.
- Przygotować sos beszamelowy. Masło umieścić w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuścić.
- Na płynnym maśle rozsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, aż składniki się połączą.
- Nie smażymy i nie przyrumieniamy składników tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę wlać część śmietany wymieszanej z wodą.
- Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nie powstała nam „klucha”.
- Cały czas mieszając, podgrzewamy, gdy sos zacznie gęstnieć, wlewamy następną porcję płynów i podgrzewamy mieszając. Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
- Sos beszamelowy doprawiamy solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową.
- Do sosu dodajemy rozdrobniony ser pleśniowy, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy. Na koniec mieszamy z przygotowanym szpinakiem.
- Makaron tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy na durszlaku i schładzamy zimną wodą.
- Makaron wykładamy na talerze i polewamy gorącym sosem szpinakowym (zdobimy świeżymi listkami bazylii).