Tagliatelle z sosem szpinakowym

Tagliatelle z sosem szpinakowym

30min
4porcje
Łatwy

Dziś na obiad włoski makaron tagliatelle z sosem szpinakowym. Szybkie, łatwe w przygotowaniu danie wegetariańskie. Sos szpinakowy przygotowuję na bazie sosu beszamelowego, oczywiście na niewielkiej ilości masła i mąki pszennej. Zamiast mleka do sosu używam śmietanki słodkiej 18% wymieszanej z wodą. Sos beszamelowy koniecznie doprawiamy pieprzem białym i gałką muszkatołową. Przyprawy te znakomicie podkreślają smak białego sosu. Na koniec dla wzbogacenia walorów smakowych dodaję aromatyczny ser pleśniowy BLUE … i oczywiście podsmażony szpinak z czosnkiem. Danie jest pyszne i sycące !!!

SKŁADNIKI – TAGLIATELLE Z SOSEM SZPINAKOWYM

  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 150-200 g szpinaku rozdrobnionego (mrożonego około 8 kostek brykietowych)
  • 100 g sera pleśniowego BLUE
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 2-3 łyżki oleju
  • świeże listki bazylii do ozdoby

SOS BESZAMELOWY

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki śmietany słodkiej 18%
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu białego!
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZEPIS NA TAGLIATELLE Z SOSEM SZPINAKOWYM

  1. Na rozgrzanym oleju podsmażyć szpinak, dodać wyciśnięty czosnek, sól i pieprz czarny do smaku.
  2. Przygotować sos beszamelowy. Masło umieścić w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuścić.
  3. Na płynnym maśle rozsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, aż składniki się połączą.
  4. Nie smażymy i nie przyrumieniamy składników tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę wlać część śmietany wymieszanej z wodą.
  5. Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nie powstała nam „klucha”.
  6. Cały czas mieszając, podgrzewamy, gdy sos zacznie gęstnieć, wlewamy następną porcję płynów i podgrzewamy mieszając. Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
  7. Sos beszamelowy doprawiamy solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową.
  8. Do sosu dodajemy rozdrobniony ser pleśniowy, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy. Na koniec mieszamy z przygotowanym szpinakiem.
  9. Makaron tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy na durszlaku i schładzamy zimną wodą.
  10. Makaron wykładamy na talerze i polewamy gorącym sosem szpinakowym (zdobimy świeżymi listkami bazylii).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments