Dziś do kolekcji ulubiona zupa pomidorowa, przygotowana na bazie rosołu drobiowego, przepis ten zamieściłam w osobnym artykule. Do przygotowania pomidorówki można wykorzystać koncentrat lub przecier pomidorowy. Zupę pomidorową zdecydowana większość woli z makaronem niż ryżem. Dla osób, które mają trochę więcej czasu i zamiłowania do gotowania polecam przepis na własny makaron domowy, również opisany w osobnym artykule.
SKŁADNIKI – ZUPA POMIDOROWA
SKŁADNIKI
- przygotowany wcześniej rosół drobiowy
- 7 sporych łyżeczek koncentratu pomidorowego lub 500 ml przecieru pomidorowego
- świeży koperek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki słodkiej śmietany 18 %
DODATKOWO
- 250 g makaronu domowego
PRZEPIS NA ZUPĘ POMIDOROWĄ (POMIDORÓWKA)
- Przygotować rosół drobiowy według przepisu zamieszczonego w osobnym artykule.
- Do gorącego rosołu dodajemy koncentrat lub przecier pomidorowy. Gotujemy przez 15 minut.
- Na koniec do zupy pomidorowej dodajemy pokrojony koperek.
- W 1/3 szklanki zimnej wody rozrabiamy mąkę, mieszamy ze śmietaną. Wlewamy do zupy, mieszamy, gotujemy jeszcze przez minutę.
- Zupę pomidorową podajemy z ugotowanym makaronem domowym.