Zupa pomidorowa - Pomidorówka

Zupa pomidorowa

90min
4porcje
Łatwy

Dziś do kolekcji ulubiona zupa pomidorowa, przygotowana na bazie rosołu drobiowego, przepis ten zamieściłam w osobnym artykule. Do przygotowania pomidorówki można wykorzystać koncentrat lub przecier pomidorowy. Zupę pomidorową zdecydowana większość woli z makaronem niż ryżem. Dla osób, które mają trochę więcej czasu i zamiłowania do gotowania polecam przepis na własny makaron domowy, również opisany w osobnym artykule.

SKŁADNIKI – ZUPA POMIDOROWA

SKŁADNIKI

  • przygotowany wcześniej rosół drobiowy
  • 7 sporych łyżeczek koncentratu pomidorowego lub 500 ml przecieru pomidorowego
  • świeży koperek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18 %

DODATKOWO

  • 250 g makaronu domowego

PRZEPIS NA ZUPĘ POMIDOROWĄ (POMIDORÓWKA)

  1. Przygotować rosół drobiowy według przepisu zamieszczonego w osobnym artykule.
  2. Do gorącego rosołu dodajemy koncentrat lub przecier pomidorowy. Gotujemy przez 15 minut.
  3. Na koniec do zupy pomidorowej dodajemy pokrojony koperek.
  4. W 1/3 szklanki zimnej wody rozrabiamy mąkę, mieszamy ze śmietaną. Wlewamy do zupy, mieszamy, gotujemy jeszcze przez minutę.
  5. Zupę pomidorową podajemy z ugotowanym makaronem domowym.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments