Czas na kolejne przetwory domowe na zimę, tym razem robimy kompot z wiśni w słoikach. Tak samo jak w przypadku truskawek, polskie wiśnie dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, mają lepszy kolor i smak od wiśni hiszpańskich. Do kompotu nie trzeba drylować wiśni, dlatego przygotowanie tych przetworów nie zajmuje wiele czasu. Wiśnie układamy do 2/3 wysokości litrowego słoika (to około 360 g owoców na jeden słój). Podane niżej składniki wystarczają na 8 litrowych słoików.
SKŁADNIKI – KOMPOT Z WIŚNI
- 3 kg wiśni
- 3 litry wody
- 1 kg cukru
PRZEPIS NA KOMPOT Z WIŚNI W SŁOIKACH
- Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
- Bardzo dokładnie wymyć wiśnie w letniej wodzie.
- Zagotować wodę, dodać cukier, gotować jeszcze 5 minut.
- Słoiki uzupełniamy wiśniami do 2/3 wysokości słoika.
- Zalewamy słoiki gorącą zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
- Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
- Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
- Słoiki pasteryzujemy przez 25 minut.
- Kompot w słoikach odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).