Kompot z wiśni w słoikach

Kompot z wiśni w słoikach

120min
8porcji
Łatwy

Czas na kolejne przetwory domowe na zimę, tym razem robimy kompot z wiśni w słoikach. Tak samo jak w przypadku truskawek, polskie wiśnie dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, mają lepszy kolor i smak od wiśni hiszpańskich. Do kompotu nie trzeba drylować wiśni, dlatego przygotowanie tych przetworów nie zajmuje wiele czasu. Wiśnie układamy do 2/3 wysokości litrowego słoika (to około 360 g owoców na jeden słój). Podane niżej składniki wystarczają na 8 litrowych słoików.

SKŁADNIKI – KOMPOT Z WIŚNI

  • 3 kg wiśni
  • 3 litry wody
  • 1 kg cukru

PRZEPIS NA KOMPOT Z WIŚNI W SŁOIKACH

  1. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  2. Bardzo dokładnie wymyć wiśnie w letniej wodzie.
  3. Zagotować wodę, dodać cukier, gotować jeszcze 5 minut.
  4. Słoiki uzupełniamy wiśniami do 2/3 wysokości słoika.
  5. Zalewamy słoiki gorącą zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  6. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  7. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  8. Słoiki pasteryzujemy przez 25 minut.
  9. Kompot w słoikach odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments