Zupa gulaszowa z żołądków drobiowych

Zupa gulaszowa z żołądków drobiowych

90min
4porcje
Łatwy

W dzisiejszym artykule polecam przepis na zupę gulaszową z żołądków drobiowych. Przepis ten to przykład jak z tanich, a niedocenionych podrobów przygotować prosty i smaczny posiłek. Żołądki drobiowe są źródłem białka, zawierają: cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminę B1 i B2 i niacynę. Zupa gulaszowa z żołądków będzie więc ciekawym urozmaiceniem codziennej diety. O smaku decydują tu przede wszystkim przyprawy oraz warzywa, których nie może zabraknąć.

SKŁADNIKI – ZUPA GULASZOWA Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH

  • 70 dkg żołądków drobiowych
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz, magi do smaku
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

PRZEPIS NA ZUPĘ GULASZOWĄ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH

  1. Żołądki oczyścić, pokroić w paski, zalać wodą, zagotować.
  2. Po wytworzeniu piany, zlać brudną wodę, zalać mięso świeżą wodą (nieco powyżej żołądków, w innym czystym garnku).
  3. Dodać sól, pieprz, magi, gałkę muszkatołową, liście laurowe, ziela angielskie, majeranek, paprykę słodką i chili.
  4. Marchewkę obrać, pokroić w talarki, dodać do wywaru.
  5. Gotować około 40 minut, aż żołądki będą miękkie.
  6. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do zupy.
  7. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać.
  8. Zrobić zasmażkę. Na 3-łyżkach oleju podsmażyć 2-łyżki mąki. Stale mieszać, aż mąka nabierze brązowego koloru. Zalać niewielką ilością zimnej wody, dodać do zupy.
  9. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments