Zupa gulaszowa z żołądków drobiowych

Zupa gulaszowa z żołądków drobiowych


schedule
90min
4
Łatwy

W dzisiejszym artykule polecam przepis na zupę gulaszową z żołądków drobiowych. Przepis ten to przykład jak z tanich, a niedocenionych podrobów przygotować prosty i smaczny posiłek. Żołądki drobiowe są źródłem białka, zawierają: cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminę B1 i B2 i niacynę. Zupa gulaszowa z żołądków będzie więc ciekawym urozmaiceniem codziennej diety. O smaku decydują tu przede wszystkim przyprawy oraz warzywa, których nie może zabraknąć.

SKŁADNIKI NA ZUPĘ GULASZOWĄ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH

  • 70 dkg żołądków drobiowych
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz, magi do smaku
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

PRZEPIS NA ZUPĘ GULASZOWĄ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH

  1. Żołądki oczyścić, pokroić w paski, zalać wodą, zagotować.
  2. Po wytworzeniu piany, zlać brudną wodę, zalać mięso świeżą wodą (nieco powyżej żołądków, w innym czystym garnku).
  3. Dodać sól, pieprz, magi, gałkę muszkatołową, liście laurowe, ziela angielskie, majeranek, paprykę słodką i chili.
  4. Marchewkę obrać, pokroić w talarki, dodać do wywaru.
  5. Gotować około 40 minut, aż żołądki będą miękkie.
  6. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do zupy.
  7. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać.
  8. Zrobić zasmażkę. Na 3-łyżkach oleju podsmażyć 2-łyżki mąki. Stale mieszać, aż mąka nabierze brązowego koloru. Zalać niewielką ilością zimnej wody, dodać do zupy.
  9. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o