W dzisiejszym artykule polecam przepis na zupę gulaszową z żołądków drobiowych. Przepis ten to przykład jak z tanich, a niedocenionych podrobów przygotować prosty i smaczny posiłek. Żołądki drobiowe są źródłem białka, zawierają: cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminę B1 i B2 i niacynę. Zupa gulaszowa z żołądków będzie więc ciekawym urozmaiceniem codziennej diety. O smaku decydują tu przede wszystkim przyprawy oraz warzywa, których nie może zabraknąć.
SKŁADNIKI – ZUPA GULASZOWA Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH
- 70 dkg żołądków drobiowych
- 2 czerwone papryki
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz, magi do smaku
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- natka pietruszki
- olej do smażenia
PRZEPIS NA ZUPĘ GULASZOWĄ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH
- Żołądki oczyścić, pokroić w paski, zalać wodą, zagotować.
- Po wytworzeniu piany, zlać brudną wodę, zalać mięso świeżą wodą (nieco powyżej żołądków, w innym czystym garnku).
- Dodać sól, pieprz, magi, gałkę muszkatołową, liście laurowe, ziela angielskie, majeranek, paprykę słodką i chili.
- Marchewkę obrać, pokroić w talarki, dodać do wywaru.
- Gotować około 40 minut, aż żołądki będą miękkie.
- Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do zupy.
- Dodać przecier pomidorowy, wymieszać.
- Zrobić zasmażkę. Na 3-łyżkach oleju podsmażyć 2-łyżki mąki. Stale mieszać, aż mąka nabierze brązowego koloru. Zalać niewielką ilością zimnej wody, dodać do zupy.
- Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki.