Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

180min
6porcji
Średni

Lipiec to czas jagód – czas na pierogi z jagodami! Szkoda, że tak szybko się kończą, bo są pyszne i zdrowe. Dawniej zbierałyśmy je razem z babcią – prawdziwą fanką tych owoców leśnych. Dzisiaj jagody kupuję na rynku 🙂 a w lepieniu pierogów pomagała mi moja córka. Dzięki wspólnej pracy, czas szybciej zleciał. Pierogi z jagodami to wspaniałe danie obiadowe na słodko!

SKŁADNIKI – PIEROGI Z JAGODAMI

FARSZ

  • 1 litrowy słoik jagód
  • 4 łyżki cukru

CIASTO

  • 1 kg mąki poznańskiej (na około 90 pierogów wyciskanych od szklanki)
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

DODATKOWO

  • 200 g kwaśniej śmietany 18 %
  • 4 łyżki margaryny
  • cukier do posypania
  • 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli (do wody)

PRZEPIS NA PIEROGI Z JAGODAMI

  1. Mąkę przesypujemy do misy (odsypujemy 1 szklankę, którą dodajemy na koniec wyrabiania).
  2. Dodajemy jajko, sól oraz 1,5 szklanki ciepłej wody.
  3. W trakcie łączenia składników można dodać trochę wody, jeżeli ciasto jest zbyt twarde, albo trochę mąki jeżeli ciasto jest zbyt miękkie.
  4. Po połączeniu składników, ciasto ugniatamy na stole do momentu, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne.
  5. Ciasto umieszczamy z powrotem w misie, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 minut.
  6. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i kolejno wałkujemy, podsypując mąką i obracając dość często.
  7. Kiedy ciasto będzie miało grubość około 3 milimetrów, jego wierzch podsypujemy delikatnie mąką.
  8. Wykrawamy szklanką krążki – jeden obok drugiego.
  9. Pozostałe skrawki ponownie ugniatamy, wałkujemy i wykrawamy z nich krążki.
  10. Krążki układamy po pięć, jeden na drugim i przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym.
  11. Jagody płuczemy pod ciepłą wodą, odcedzamy, posypujemy cukrem.
  12. Przed nałożeniem jagód, każdy krążek ciasta odwracamy koniecznie spodem do góry, inaczej ciężko nam będzie skleić brzegi pierogów.
  13. Dokładnie zlepiamy brzegi i układamy pierogi na blaszce.
  14. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy, aż wypłyną na powierzchnię wody.
  15. Po 4-5 minutach odcedzamy i lekko studzimy.
  16. Na talerze wykładamy po 2-łyżki śmietany, układamy porcję pierogów, polewamy roztopioną margaryną oraz posypujemy cukrem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments
Artibau
4 lat temu

Uwielbiam pierogi z jagodami. Te prezentują się cudownie przepysznie 🙂