Lipiec to czas jagód – czas na pierogi z jagodami! Szkoda, że tak szybko się kończą, bo są pyszne i zdrowe. Dawniej zbierałyśmy je razem z babcią – prawdziwą fanką tych owoców leśnych. Dzisiaj jagody kupuję na rynku 🙂 a w lepieniu pierogów pomagała mi moja córka. Dzięki wspólnej pracy, czas szybciej zleciał. Pierogi z jagodami to wspaniałe danie obiadowe na słodko!
SKŁADNIKI – PIEROGI Z JAGODAMI
FARSZ
- 1 litrowy słoik jagód
- 4 łyżki cukru
CIASTO
- 1 kg mąki poznańskiej (na około 90 pierogów wyciskanych od szklanki)
- 2 jajka
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
DODATKOWO
- 200 g kwaśniej śmietany 18 %
- 4 łyżki margaryny
- cukier do posypania
- 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli (do wody)
PRZEPIS NA PIEROGI Z JAGODAMI
- Mąkę przesypujemy do misy (odsypujemy 1 szklankę, którą dodajemy na koniec wyrabiania).
- Dodajemy jajko, sól oraz 1,5 szklanki ciepłej wody.
- W trakcie łączenia składników można dodać trochę wody, jeżeli ciasto jest zbyt twarde, albo trochę mąki jeżeli ciasto jest zbyt miękkie.
- Po połączeniu składników, ciasto ugniatamy na stole do momentu, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne.
- Ciasto umieszczamy z powrotem w misie, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 minut.
- Następnie ciasto dzielimy na dwie części i kolejno wałkujemy, podsypując mąką i obracając dość często.
- Kiedy ciasto będzie miało grubość około 3 milimetrów, jego wierzch podsypujemy delikatnie mąką.
- Wykrawamy szklanką krążki – jeden obok drugiego.
- Pozostałe skrawki ponownie ugniatamy, wałkujemy i wykrawamy z nich krążki.
- Krążki układamy po pięć, jeden na drugim i przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym.
- Jagody płuczemy pod ciepłą wodą, odcedzamy, posypujemy cukrem.
- Przed nałożeniem jagód, każdy krążek ciasta odwracamy koniecznie spodem do góry, inaczej ciężko nam będzie skleić brzegi pierogów.
- Dokładnie zlepiamy brzegi i układamy pierogi na blaszce.
- Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy, aż wypłyną na powierzchnię wody.
- Po 4-5 minutach odcedzamy i lekko studzimy.
- Na talerze wykładamy po 2-łyżki śmietany, układamy porcję pierogów, polewamy roztopioną margaryną oraz posypujemy cukrem.
Uwielbiam pierogi z jagodami. Te prezentują się cudownie przepysznie 🙂