Odkrywanie nowych smaków sprawia mi ogromną frajdę – dziś pora na kurczaka teriyaki. Danie prosto z Japonii! Filety z kurczaka dusimy w błyszczącej, słodko-słonej marynacie. Mięso rozpływa się w ustach, sos teriyaki jest fantastyczny. Danie podawane z ryżem, posypane jedynie sezamem i szczypiorkiem to prawdziwa uczta dla podniebienia.
SKŁADNIKI – KURCZAK W SOSIE TERIYAKI
- 750 g filetów z kurczaka (3 średnie pojedyncze filety)
- 4 spore łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek oleju
- 4 plasterki imbiru
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 4 woreczki ryżu Basmati
- sezam i szczypiorek do posypania
SOS TERIYAKI
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego (TAO TAO)
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki octu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
PRZEPIS NA KURCZAK W SOSIE TERIYAKI
- Ugotować ryż w osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić.
- W kubku wymieszać składniki na sos teriyaki: wodę, sos sojowo-grzybowy, miód, ocet, koncentrat pomidorowy.
- Filety pokroić w kostkę, oprószyć solę i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
- Imbir i czosnek drobno posiekać.
- Chili rozkroić, usunąć pestki, drobno pokroić.
- Na rozgrzaną patelnię woka, wlać olej, dodać mięso, czosnek, imbir i chili.
- Smażyć, aż mięso lekko się przyrumieni.
- Mięso zalać sosem, mieszać, aż sos zgęstnieje.
- Podawać z ryżem, posypać sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.

Skąd wziąść sos grzybowo sojowy?
Sos sojowo-grzybowy jest dostępny w większych marketach typu Carrefour polecam sos firmy TAO TAO.