Kurczak w sosie teriyaki

Kurczak w sosie teriyaki

40min
4porcje
Łatwy

Odkrywanie nowych smaków sprawia mi ogromną frajdę – dziś pora na kurczaka teriyaki. Danie prosto z Japonii! Filety z kurczaka dusimy w błyszczącej, słodko-słonej marynacie. Mięso rozpływa się w ustach, sos teriyaki jest fantastyczny. Danie podawane z ryżem, posypane jedynie sezamem i szczypiorkiem to prawdziwa uczta dla podniebienia.

SKŁADNIKI – KURCZAK W SOSIE TERIYAKI

  • 750 g filetów z kurczaka (3 średnie pojedyncze filety)
  • 4 spore łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek oleju
  • 4 plasterki imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 woreczki ryżu Basmati
  • sezam i szczypiorek do posypania

SOS TERIYAKI

  • 1/2 szklanki wody
  • 6 łyżek sosu sojowego jasnego (lub 3-4 łyżki ciemnego)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

PRZEPIS NA KURCZAK W SOSIE TERIYAKI

  1. Ugotować ryż w osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić.
  2. W kubku wymieszać składniki na sos teriyaki: wodę, sos sojowy, miód, ocet, koncentrat pomidorowy.
  3. Filety pokroić w kostkę, oprószyć solę i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  4. Imbir i czosnek drobno posiekać.
  5. Chili rozkroić, usunąć pestki, drobno pokroić.
  6. Na rozgrzaną patelnię woka, wlać olej, dodać mięso, czosnek, imbir i chili.
  7. Smażyć, aż mięso lekko się przyrumieni.
  8. Mięso zalać sosem, mieszać, aż sos zgęstnieje.
  9. Podawać z ryżem, posypać sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments