Czas na rozgrzewającą zupę z flaków wołowych. Mimo, że za dziecka nie przepadałam za flakami, to teraz nie może ich zabraknąć w naszej kuchni. To przede wszystkim męskie danie Polaków, obowiązkowe na większości imprezach okolicznościowych. Do zupy dodaję porcję żeberek, boczek wędzony, paprykę czerwoną, marchew i seler. Smak flaków podkreśla głównie gałka muszkatołowa, imbir i majeranek.
SKŁADNIKI – FLAKI WOŁOWE
- 1,5 kg flaków wołowych krojonych – czyszczonych
- 40 dkg boczku surowego wędzonego
- 50 dkg żeberek wieprzowych ekstra
- 2 papryki czerwone
- 1 marchew
- kawałek selera
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
PRZYPRAWY
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 3 łyżki majeranku
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 4 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- pieprz, magi do smaku
PRZEPIS NA FLAKI WOŁOWE
- Flaki zalać wodą, gotować przez 30 minut, odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować.
- Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni.
- Po godzinie do gotujących się flaków dodać żeberka, boczek i przyprawy. Gotować przez kolejną godzinę.
- Żeberka wyciągnąć, ostudzić, mięso obkroić, dodać do flaków.
- Marchew i seler, obrać, zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w kostkę, dodać do wywaru, gotować przez 20 minut.
- Dodać przecier pomidorowy, gotować jeszcze przez 10 minut.