Flaki wołowe

Flaki wołowe

180min
12porcji
Trudność

Czas na rozgrzewającą zupę z flaków wołowych. Mimo, że za dziecka nie przepadałam za flakami, to teraz nie może ich zabraknąć w naszej kuchni. To przede wszystkim męskie danie Polaków, obowiązkowe na większości imprezach okolicznościowych. Do zupy dodaję porcję żeberek, boczek wędzony, paprykę czerwoną, marchew i seler. Smak flaków podkreśla głównie gałka muszkatołowa, imbir i majeranek.

SKŁADNIKI – FLAKI WOŁOWE

  • 1,5 kg flaków wołowych krojonych – czyszczonych
  • 40 dkg boczku surowego wędzonego
  • 50 dkg żeberek wieprzowych ekstra
  • 2 papryki czerwone
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego

PRZYPRAWY

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • pieprz, magi do smaku

PRZEPIS NA FLAKI WOŁOWE

  1. Flaki zalać wodą, gotować przez 30 minut, odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować.
  2. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni.
  3. Po godzinie do gotujących się flaków dodać żeberka, boczek i przyprawy. Gotować przez kolejną godzinę.
  4. Żeberka wyciągnąć, ostudzić, mięso obkroić, dodać do flaków.
  5. Marchew i seler, obrać, zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w kostkę, dodać do wywaru, gotować przez 20 minut.
  6. Dodać przecier pomidorowy, gotować jeszcze przez 10 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments