Z moich ulubionych wypieków szczególnie polecam rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną. Dla odważnych i spragnionych, ten cukierniczy specjał można samemu przygotować w swoim domu. Rurki kuszą na sam widok, a kruchość ciasta i smak bitej śmietany zwiększają apetyt. Przepis na wykonanie domowego ciasta francuskiego zamieściłam w osobnym artykule.
SKŁADNIKI – RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ
- 2 blaty ciasta francuskiego (22x34cm)
- 500 ml śmietany słodkiej 36 %
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-FIX
- 1 jajko
- cukier trzcinowy
PRZEPIS NA RURKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BITĄ ŚMIETANĄ
PRZYGOTOWANIE RUREK Z CISTA FRANCUSKIEGO
- Przygotować ciasto francuskie.
- Metalowe rurki – 20 sztuk owinąć papierem do pieczenia.
- Ciasto pociąć wzdłuż w paski o szerokości 2 cm.
- Na każdą rurkę nawinąć pasek ciasta, zaczynając od węższego końca.
- Rurki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.
- Piec w temperaturze 210°C, przez 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANOWEGO
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę ubić krótko mikserem. Śmietan-Fix wymieszać z cukrem pudrem, wsypać do śmietany. Ubijać na sztywno przez około 5 minut.
- Ubitą śmietanę wymieszać delikatnie z letnią żelatyną.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wypełnić rurki.
- Rurki odstawić na 2 godziny do lodówki.