Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

90min
20porcji
Średni

Z moich ulubionych wypieków szczególnie polecam rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną. Dla odważnych i spragnionych, ten cukierniczy specjał można samemu przygotować w swoim domu. Rurki kuszą na sam widok, a kruchość ciasta i smak bitej śmietany zwiększają apetyt. Przepis na wykonanie domowego ciasta francuskiego zamieściłam w osobnym artykule.

SKŁADNIKI – RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ

  • 2 blaty ciasta francuskiego (22x34cm)
  • 500 ml śmietany słodkiej 36 %
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-FIX
  • 1 jajko
  • cukier trzcinowy

PRZEPIS NA RURKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BITĄ ŚMIETANĄ

PRZYGOTOWANIE RUREK Z CISTA FRANCUSKIEGO

  1. Przygotować ciasto francuskie.
  2. Metalowe rurki – 20 sztuk owinąć papierem do pieczenia.
  3. Ciasto pociąć wzdłuż w paski o szerokości 2 cm.
  4. Na każdą rurkę nawinąć pasek ciasta, zaczynając od węższego końca.
  1. Rurki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.
  2. Piec w temperaturze 210°C, przez 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.

PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANOWEGO

  1. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia.
  2. Schłodzoną śmietanę ubić krótko mikserem. Śmietan-Fix wymieszać z cukrem pudrem, wsypać do śmietany. Ubijać na sztywno przez około 5 minut.
  3. Ubitą śmietanę wymieszać delikatnie z letnią żelatyną.
  1. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wypełnić rurki.
  2. Rurki odstawić na 2 godziny do lodówki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments