Ciasto francuskie

Ciasto francuskie

210min
2porcje
Średni

Przygotowanie ciasta francuskiego nie jest trudne, ale trochę czasochłonne. Przyznam, że sama często sięgałam po gotowca z marketu. Domowe ciasto francuskie przygotujesz na bazie masła, dzięki temu zapach, smak i tekstura jest o niebo lepsze. Pomysłów na jego wykorzystanie jest wiele, w następnych artykułach polecam przepis na napoleonki i rurki z bitą śmietaną.

SKŁADNIKI – CIASTO FRANCUSKIE

CZĘŚĆ MAŚLANA CIASTA

  • 5/6 kostki masła
  • 1/3 szklanki mąki tortowej

CIASTO WŁAŚCIWE

  • 1/6 kostki masła
  • 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki zimnej wody z lodówki !
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

PRZEPIS NA CIASTO FRANCUSKIE

PRZYGOTOWANIE CZĘŚCI MAŚLANEJ CIASTA

  1. Zmiksować masło z mąką.
  2. Przełożyć do pudełka wyłożonego folią spożywczą, zawinąć, odstawić do lodówki na 1,5 godziny.

PRZYGOTOWANIE CIASTA WŁAŚCIWEGO

  1. Zmiksować wszystkie składniki.
  2. Wyrobić ciasto, zagniatać jak ciasto na pierogi.
  3. Ciasto przełożyć do pudełka, zamknąć, odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Jak zrobić ciasto francuskie
  1. Wyciągnąć z pudełka ciasto właściwe na blat, podsypać delikatnie mąką.
  2. Ciasto rozwałkować, na środek ułożyć część maślaną.
Jak zrobić ciasto francuskie
  1. Założyć brzegi ciasta w kopertę.
Jak zrobić ciasto francuskie

TWORZENIE WARSTW CIASTA FRANCUSKIEGO

  1. Ciasto francuskie rozwałkować w podłużny prostokąt, złożyć na trzy części, podsypać delikatnie mąką. Ponownie rozwałkować ciasto w podłużny prostokąt, złożyć na trzy części. Ciasto włożyć do pudełka, zamknąć, odstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto wyłożyć na blat, powtórzyć wszystkie czynności z pkt.9.
  3. Ciasto wyłożyć na blat, powtórzyć wszystkie czynności z pkt. 9, ale tym razem odstawić do lodówki na 1-godzinę.
Jak zrobić ciasto francuskie
  1. Ciasto rozwałkować w dowolny kształt (po schłodzeniu ciasto kurczy się):
    • na napoleonki – 2-prostokątne blaty o rozmiarach 22×34 cm
    • na brzuski – 2-prostokątne blaty o rozmiarach 24×32 cm
    • na gwiazdę – 2-okręgi o średnicy 30 cm.
  2. Ciasto piec w temperaturze 210-220°C przez około 20 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments