Przygotowanie ciasta francuskiego nie jest trudne, ale trochę czasochłonne. Przyznam, że sama często sięgałam po gotowca z marketu. Domowe ciasto francuskie przygotujesz na bazie masła, dzięki temu zapach, smak i tekstura jest o niebo lepsze. Pomysłów na jego wykorzystanie jest wiele, w następnych artykułach polecam przepis na napoleonki i rurki z bitą śmietaną.
SKŁADNIKI – CIASTO FRANCUSKIE
CZĘŚĆ MAŚLANA CIASTA
- 5/6 kostki masła
- 1/3 szklanki mąki tortowej
CIASTO WŁAŚCIWE
- 1/6 kostki masła
- 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki zimnej wody z lodówki !
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
PRZEPIS NA CIASTO FRANCUSKIE
PRZYGOTOWANIE CZĘŚCI MAŚLANEJ CIASTA
- Zmiksować masło z mąką.
- Przełożyć do pudełka wyłożonego folią spożywczą, zawinąć, odstawić do lodówki na 1,5 godziny.
PRZYGOTOWANIE CIASTA WŁAŚCIWEGO
- Zmiksować wszystkie składniki.
- Wyrobić ciasto, zagniatać jak ciasto na pierogi.
- Ciasto przełożyć do pudełka, zamknąć, odstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Wyciągnąć z pudełka ciasto właściwe na blat, podsypać delikatnie mąką.
- Ciasto rozwałkować, na środek ułożyć część maślaną.
- Założyć brzegi ciasta w kopertę.
TWORZENIE WARSTW CIASTA FRANCUSKIEGO
- Ciasto francuskie rozwałkować w podłużny prostokąt, złożyć na trzy części, podsypać delikatnie mąką. Ponownie rozwałkować ciasto w podłużny prostokąt, złożyć na trzy części. Ciasto włożyć do pudełka, zamknąć, odstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto wyłożyć na blat, powtórzyć wszystkie czynności z pkt.9.
- Ciasto wyłożyć na blat, powtórzyć wszystkie czynności z pkt. 9, ale tym razem odstawić do lodówki na 1-godzinę.
- Ciasto rozwałkować w dowolny kształt (po schłodzeniu ciasto kurczy się):
- na napoleonki – 2-prostokątne blaty o rozmiarach 22×34 cm
- na brzuski – 2-prostokątne blaty o rozmiarach 24×32 cm
- na gwiazdę – 2-okręgi o średnicy 30 cm.
- Ciasto piec w temperaturze 210-220°C przez około 20 minut.