Napoleonki

Napoleonki

180min
24porcje
Średni

Z domowych wypieków dziś przepis na napoleonki. Napoleonki to dwa blaty ciasta francuskiego przełożonego pysznym kremem budyniowym. Przepis na wykonanie domowego ciasta francuskiego zamieściłam w osobnym artykule.

SKŁADNIKI – NAPOLEONKI

  • 2 blaty ciasta francuskiego (22x34cm)
  • 1 litr mleka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • (dodatkowo 3-4 żółtka)
  • cukier puder do posypania

PRZEPIS NA NAPOLEONKI

  1. Przygotować ciasto francuskie.
  2. Blaty ciasta piec oddzielnie, w prostokątnych formach wyłożonych papierem do pieczenia, w temperaturze 210°C, przez 20 minut.
  3. Zagotować 3 szklanki mleka, wymieszać z cukrem, masłem.
  4. Zmiksować 1 szklankę zimnego mleka z jajkami, budyniem waniliowym, mąką. Wlać do gotującego mleka, wymieszać (zmiksować robotem ręcznym w razie powstania grudek). Gotować przez około 3 minuty, aż zgęstnieje.
  5. Gorący krem wylać na ciasto francuskie, przykryć drugim blatem ciasta.
  6. Po ostygnięciu, ciasto wstawić do lodówki.
  7. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments