Z domowych wypieków dziś przepis na napoleonki. Napoleonki to dwa blaty ciasta francuskiego przełożonego pysznym kremem budyniowym. Przepis na wykonanie domowego ciasta francuskiego zamieściłam w osobnym artykule.
SKŁADNIKI – NAPOLEONKI
- 2 blaty ciasta francuskiego (22x34cm)
- 1 litr mleka
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- (dodatkowo 3-4 żółtka)
- cukier puder do posypania
PRZEPIS NA NAPOLEONKI
- Przygotować ciasto francuskie.
- Blaty ciasta piec oddzielnie, w prostokątnych formach wyłożonych papierem do pieczenia, w temperaturze 210°C, przez 20 minut.
- Zagotować 3 szklanki mleka, wymieszać z cukrem, masłem.
- Zmiksować 1 szklankę zimnego mleka z jajkami, budyniem waniliowym, mąką. Wlać do gotującego mleka, wymieszać (zmiksować robotem ręcznym w razie powstania grudek). Gotować przez około 3 minuty, aż zgęstnieje.
- Gorący krem wylać na ciasto francuskie, przykryć drugim blatem ciasta.
- Po ostygnięciu, ciasto wstawić do lodówki.
- Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.