Ryba po grecku bardzo dobrze przyjęła się na polskich stołach w wigilię. Można podawać ją na zimno i na ciepło, zwłaszcza z ziemniakami do obiadu! Kawałki smażonej ryby przykrywamy gęstym sosem z duszonych warzyw: marchewki, selera z podsmażoną wcześniej papryką czerwoną i cebulą. Na co dzień i od święta, proste i szybkie danie!
SKŁADNIKI – RYBA PO GRECKU
- 1 kg filetów z morszczuka bez skóry (mrożony bez glazury)
- przyprawa do ryb
- sól, pieprz
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- olej do smażenia
SOS WARZYWNY
- 3 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 1 mały seler
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- 1 łyżka mąki pszennej
PRZEPIS NA RYBĘ PO GRECKU
PRZYGOTOWANIE RYBY
- Rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody, podzielić na mniejsze kawałki.
- Rybę posypać solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Następnie obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z mąką, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Usmażoną rybę odkładamy do ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE SOSU WARZYWNEGO
- Cebulę i paprykę pokroić w krótkie paski, podsmażyć na pozostałym ze smażenia ryby tłuszczu.
- Do cebuli i papryki dodać starte marchewki i seler, zalać wodą.
- Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól, pieprz do smaku.
- Warzywa dusić pod przykryciem około 20 minut. Na koniec posypać mąką, wymieszać.
- Na półmisku układać na przemian warstwę ryby i warstwę duszonych warzyw.