Pierogi z kapustą i pieczarkami oczywiście nie tylko w święta, ale już w klimacie przedświątecznym. Grzyby w tym przepisie dodaję tylko w niewielkiej ilości dla smaku. Można zastąpić je kostkami grzybowego bulionu, wtedy zamiast sosu grzybowego pierogi podaję z podsmażoną cebulką. Królewski dodatek to oczywiście barszcz czerwony.
SKŁADNIKI – PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI
FARSZ
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 łyżka przyprawy do bigosu
- 1 kg pieczarek
- 40 g grzybów suszonych
- 2 kostki bulionu grzybowego
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz, magi do smaku
- olej do smażenia
CIASTO
- 1 kg mąki pszennej (poznańskiej lub tortowej na około 90 pierogów wyciskanych od szklanki)
- 1 jajko
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
SOS GRZYBOWY
- 1 mała cebula
- woda z grzybów
- olej do smażenia
- liść laurowy, ziele angielskie
- pieprz, magi do smaku
- 2 łyżki mąki pszennej
- natka pietruszki
PRZEPIS NA PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI
PRZYGOTOWANIE FARSZU
- Grzyby namoczyć w letniej wodzie, odstawić na minimum 5 godzin, aż zmiękną.
- Wodę z grzybów przelać przez gęste sitko, żeby pozbyć się piasku.
- Do odcedzonej wody dodać miękkie grzyby, gotować przez 40 minut.
- Grzyby odcisnąć, zmielić na farsz, wodę grzybową zachować na sos.
- Kapustę kiszoną wypłukać trzykrotnie w chłodnej wodzie.
- Kapustę zalać wodą, dodać przyprawę do bigosu, gotować przez 30 minut, na koniec posolić, ostudzić, odcisnąć, pokroić bardzo drobno.
- Pieczarki pokroić w drobną kostkę, smażyć na odrobinie oleju. Podczas smażenia pieczarek dodajemy kostki bulionu grzybowego.
- Do farszu dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę.
PRZYGOTOWANIE CIASTA
- Przygotować ciasto. Mąkę przesypać do misy (odsypać 2/3 szklanki mąki, którą dodajemy na koniec wyrabiania).
- Dodać jajko, sól oraz 1,5 szklanki ciepłej wody.
- W trakcie łączenia składników można dodać trochę wody, jeżeli ciasto jest zbyt twarde, albo trochę mąki, jeżeli ciasto jest zbyt miękkie.
- Po połączeniu składników ciasto ugniatamy na stole do momentu, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne.
- Ciasto przykryć wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 minut.
- Następnie ciasto podzielić na dwie części i kolejno wałkować, podsypując mąką i obracając ciasto dość często.
- Kiedy ciasto będzie miało grubość około 3 milimetrów, jego wierzch podsypać delikatnie mąką.
- Wykrawać szklanką krążki – jeden obok drugiego.
- Pozostałe skrawki ponownie ugniatamy, wałkujemy i wykrawamy z nich krążki.
- Krążki układać po pięć, jeden na drugim i przykryć ręcznikiem kuchennym.
- Przed nałożeniem farszu, każdy krążek ciasta odwrócić koniecznie spodem do góry, inaczej ciężko nam będzie skleić brzegi pierogów.
- Dokładnie zlepić brzegi i układać pierogi na blaszce.
- Do gotującej, osolonej wody dodać 2 łyżki oleju, żeby pierogi się nie sklejały.
- Włożyć ostrożnie połowę naszych pierogów, od razu delikatnie mieszamy, aż wypłyną na powierzchnię wody.
- Po 5 minutach odcedzić i ostudzić pierogi.
- Pierogi podawać można z podsmażoną cebulką lub sosem grzybowym.
PRZYGOTOWANIE SOSU GRZYBOWEGO
- Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać 3 łyżki oleju, chwilę podsmażyć.
- Cebulę zalać wodą z grzybów, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojoną natkę pietruszki, doprawić magi i pierzem.
- Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody, dodać do sosu, mieszać, aż sos zgęstnieje.
Witam.Szukałem przepisu na pierogi…trafiłem tutaj..polecam ten przepis.Wszystko dobrze opisane i wyjaśnione..dałem radę i pierożki wyszły bardzo dobre..dziękuję bardzo..pozdrawiam
P.S. na pewno skorzystam jeszcze nie raz z przepisów na medal
Cieszę się, że pierogi smakowały 🙂 Dziękuję za miłe słowa i zachęcam do korzystania również z pozostałych przepisów.