Rolady - zrazy zawijane

Rolady – zrazy zawijane

120min
10porcji
Łatwy

Rolady – zrazy zawijane mięsne to nasza polska tradycyjna potrawa szlachecka. Szczególnie „hołubione” przy imprezach okolicznościowych typu komunia czy różnego rodzaju jubileuszach. W plaster mięsa zawijamy tylko pasek słoniny, ogórka kiszonego i cebuli a efekt jest powalający. Oczywiście ze względu na cenę wołowiny można ją zastąpić mięsem wieprzowym schabem lub szynką.
Idealnym dodatkiem do zrazów mięsnych duszonych w sosie własnym są kluski śląskie z dziurką.

SKŁADNIKI – ROLADY – ZRAZY ZAWIJANE

  • 80 dkg wołowiny extra (ostatecznie szynki lub schabu z wieprzowiny)
  • 10 dkg słoniny
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • kilka łyżek musztardy sarepskiej
  • 3 listki laurowe
  • sól, pieprz, magi
  • 3 ziela angielskie
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

DODATKOWO

  • metalowe szpadki lub wykałaczki

PRZEPIS NA ZRAZY ZAWIJANE -ROLADY

  1. Mięso kroimy w plastry o grubości 1,5 cm w poprzek a nie wzdłuż włókien mięsa.
  2. Nadmiar wody odciskamy z mięsa na ręcznikach papierowych.
  3. Mięso ubijamy tłuczkiem możliwie cienko.
  4. Każdy płat mięsa z jednej strony delikatnie posypujemy solą, pieprzem i smarujemy cienko musztardą.
  5. Kroimy w paseczki słoninę, cebulę i ogórki kiszone, układamy je po jednym paseczku (lub więcej) na brzegu mięsa, od którego zaczynamy zawijanie roladek.
  6. Po zwinięciu roladek spinamy je metalowymi szpadkami lub wykałaczkami.
  7. Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni, na gorącym oleju.
  8. Zrazy przełożyć do płytkiego garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pierz, magi, i 3 łyżki sosu sojowego.
  9. Mięso wołowe gotujemy 1,5-2 godziny natomiast zrazy z wieprzowiny wystarczy 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments