Rolady – zrazy zawijane mięsne to nasza polska tradycyjna potrawa szlachecka. Szczególnie „hołubione” przy imprezach okolicznościowych typu komunia czy różnego rodzaju jubileuszach. W plaster mięsa zawijamy tylko pasek słoniny, ogórka kiszonego i cebuli a efekt jest powalający. Oczywiście ze względu na cenę wołowiny można ją zastąpić mięsem wieprzowym schabem lub szynką.
Idealnym dodatkiem do zrazów mięsnych duszonych w sosie własnym są kluski śląskie z dziurką.
SKŁADNIKI – ROLADY – ZRAZY ZAWIJANE
- 80 dkg wołowiny extra (ostatecznie szynki lub schabu z wieprzowiny)
- 10 dkg słoniny
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 cebula
- kilka łyżek musztardy sarepskiej
- 3 listki laurowe
- sól, pieprz, magi
- 3 ziela angielskie
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- mąka pszenna
- olej do smażenia
DODATKOWO
- metalowe szpadki lub wykałaczki
PRZEPIS NA ZRAZY ZAWIJANE -ROLADY
- Mięso kroimy w plastry o grubości 1,5 cm w poprzek a nie wzdłuż włókien mięsa.
- Nadmiar wody odciskamy z mięsa na ręcznikach papierowych.
- Mięso ubijamy tłuczkiem możliwie cienko.
- Każdy płat mięsa z jednej strony delikatnie posypujemy solą, pieprzem i smarujemy cienko musztardą.
- Kroimy w paseczki słoninę, cebulę i ogórki kiszone, układamy je po jednym paseczku (lub więcej) na brzegu mięsa, od którego zaczynamy zawijanie roladek.
- Po zwinięciu roladek spinamy je metalowymi szpadkami lub wykałaczkami.
- Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni, na gorącym oleju.
- Zrazy przełożyć do płytkiego garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pierz, magi, i 3 łyżki sosu sojowego.
- Mięso wołowe gotujemy 1,5-2 godziny natomiast zrazy z wieprzowiny wystarczy 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.