Śledzie po żydowsku nadają się nie tylko na wigilijny stół. Taki zimny bufet świetnie pasuje na każdą imprezę. Niezastąpionymi składnikami są tu oczywiście matiasy solone, rodzynki, cebula i czosnek. Główną przyprawą, która podkreśli smak śledzi jest przede wszystkim pieprz ziołowy. Składniki układamy warstwami w 3-słoikach po 0,5 litra i przechowujemy w lodówce. Śledzie po żydowsku najlepsze są po dwóch dniach.
SKŁADNIKI – ŚLEDZIE PO ŻYDOWSKU
- 70 dkg matiasów solonych
- mała główka czosnku
- 2 średnie cebule
- 200 g rodzynek
- pieprz ziołowy
ZALEWA
- 2/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki wody
- 1/4 szklanki octu spirytusowego
- 1/4 szklanki octu z jabłek
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 6 listków laurowych
- 6 ziaren ziela angielskiego
PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO ŻYDOWSKU
- Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez około 2-godziny, w trakcie zmienić trzykrotnie wodę.
- Wszystkie składniki na zalewę zagotować, odstawić do ostudzenia.
- Słoiki i pokrywki sparzyć wrzątkiem.
- Cebulę pokroić w paseczki, sparzyć.
- Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, ząbki czosnku pokroić w plasterki.
- W słoikach układać luźno warstwami: śledzie posypane pieprzem ziołowym, cebulę, czosnek i około 10 rodzynków. Przy połowie słoika zalać ciepłą zalewą, ułożyć kolejne warstwy, uzupełnić zalewą.
- Słoiki zakręcić i odstawić na 24-godziny do lodówki.