Dziś na obiad kotlety mielone – prosty, szybki sposób na danie mięsne. Kotlety takie jak robiły nasze babcie i mamy. Mielone mięso wieprzowe często zastępuję delikatniejszym i zdrowszym mięsem z udźca indyka. Brak czerstwej bułki w domu, zastąpić można bułką tartą. Jako dodatek do kotletów mielonych polecam buraczki zasmażane lub buraczki z cebulką.
SKŁADNIKI – KOTLETY MIELONE
- 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej lub udźca indyka
- 1 mała czerstwa buka + 1 szklanka mleka lub 1/3 szklanki bułki tartej + 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- natka pietruszki lub koperek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
DODATKOWO
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE
- Czerstwą bułkę zalać szklanką mleka, odstawić na pół godziny, odcisnąć. (Bułkę tartą wymieszać z 1/3 szklanki mleka) .
- Cebulę zetrzeć na tarce na papkę.
- Natkę, koperek poszatkować.
- Mięso mieszać, zagniatając z jajkiem, bułką, cebulą, wyciśniętym czosnkiem (lub sproszkowanym czosnkiem), natką, koperkiem.
- Doprawić solą, pierzem, uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, przez około 5 minut.