Kotlety mielone

Kotlety mielone

40min
8porcji
Łatwy

Dziś na obiad kotlety mielone – prosty, szybki sposób na danie mięsne. Kotlety takie jak robiły nasze babcie i mamy. Mielone mięso wieprzowe często zastępuję delikatniejszym i zdrowszym mięsem z udźca indyka. Brak czerstwej bułki w domu, zastąpić można bułką tartą. Jako dodatek do kotletów mielonych polecam buraczki zasmażane lub buraczki z cebulką.

SKŁADNIKI – KOTLETY MIELONE

  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej lub udźca indyka
  • 1 mała czerstwa buka + 1 szklanka mleka lub 1/3 szklanki bułki tartej + 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • natka pietruszki lub koperek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

DODATKOWO

  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE

  1. Czerstwą bułkę zalać szklanką mleka, odstawić na pół godziny, odcisnąć. (Bułkę tartą wymieszać z 1/3 szklanki mleka) .
  2. Cebulę zetrzeć na tarce na papkę.
  3. Natkę, koperek poszatkować.
  4. Mięso mieszać, zagniatając z jajkiem, bułką, cebulą, wyciśniętym czosnkiem (lub sproszkowanym czosnkiem), natką, koperkiem.
  5. Doprawić solą, pierzem, uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej.
  6. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, przez około 5 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments