Gorąco polecam kulinarny hit na imprezę, przepis na kurczaka w kremowym sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami. Krótko obsmażone filety z kurczaka zapiekamy w pysznym kremowym sosie pomidorowym z serkiem mascarpone. Dla aromatu dodajemy świeże listki tymianku i bazylii. Na wierch wykładamy czarne oliwki. Prosty przepis na pyszny obiad czy kolację.
SKŁADNIKI – KURCZAK W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWYM Z CZARNYMI OLIWKAMI
- 3-4 filety z piersi kurczaka
- 4 łyżeczki papryki słodkiej
- olej do smażenia
- 100 g czarnych oliwek
KREMOWY SOS POMIDOROWY
- 2 puszki pomidorów bez skórki (2 x 400 g)
- 3-4 łyżki serka mascarpone
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeży tymianek, bazylia
- 3 łyżki oleju
- 3 szczypty soli
- pieprz do smaku
PRZEPIS NA KURCZAKA W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWYM Z CZARNYMI OLIWKAMI
- Przygotować sos. Cebulę zetrzeć na tarce, podsmażyć chwilę na oleju, dodać wyciśnięty czosnek. Połączyć z pomidorami (całą zawartość puszek). Doprawić solą, pieprzem.
- Sos gotować około 15 minut, aż częściowo odparuje nadmiar wody.
- Odstawić sos pomidorowy z palnika, dodać ser mascarpone oraz świeży tymianek wymieszać. Całość zmiksować.
- Filety z kurczaka rozciąć wzdłuż na grubość około 1,5 cm, oprószyć papryką słodką. Smażyć na oleju po 5 minut z obu stron.
- Mięso wyłożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać gorącym sosem.
- Wierzch posypać połówkami czarnych oliwek.
- Zapiekać w temperaturze 180°C, przez 30 minut.
- Przed podaniem ozdobić listkami świeżej bazylii.