Dziś przepis na szybki domowy obiad – pulpety w sosie pomidorowym. Proste polskie danie mięsne z włoską nutą smaku. Sos pomidorowy doprawiam mieszanką ziół do pizzy oraz świeżymi listkami bazylii.
SKŁADNIKI – PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM
- 250 g łopatki mielonej wieprzowej
- 250 g mielonego fileta z indyka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1/3 szklanki kaszy manny
- 3 ząbki czosnku
- listki bazylii lub natka pietruszki
- pieprz czarny, sól do smaku
- olej do smażenia
SOS
- 2 łyżki margaryny
- 1 mała cebula
- 1 kartonik przecieru pomidorowego 500 g
- 2 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy do pizzy
- listki bazylii lub natka pietruszki
- sól, pieprz, magi do smaku
- olej
PRZEPIS NA PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM
PRZYGOTOWANIE PULPETÓW
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na oleju, odstawić do ostygnięcia.
- Do mielonego mięsa dodać jajko, podsmażoną cebulę , wyciśnięty czosnek, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Na koniec dodać kaszę mannę, wymieszać.
- Uformować małe pulpety, obsmażyć na oleju.
PRZYGOTOWANIE SOSU POMIDOROWEGO
- Margarynę rozpuścić w rondlu, dodać startą cebulę, przyprawy do pizzy, podsmażyć.
- Dodać przecier pomidorowy, wyciśnięty czosnek, cukier, sól, pieprz, magi, zagotować.
- Na koniec wrzucić pokrojone listki bazylii lub natkę pietruszki.
- Do sosu dodać pulpety, gotować przez 20 minut.