Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

80min
4porcje
Łatwy

Dziś przepis na szybki domowy obiad – pulpety w sosie pomidorowym. Proste polskie danie mięsne z włoską nutą smaku. Sos pomidorowy doprawiam mieszanką ziół do pizzy oraz świeżymi listkami bazylii.

SKŁADNIKI – PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

  • 250 g łopatki mielonej wieprzowej
  • 250 g mielonego fileta z indyka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki kaszy manny
  • 3 ząbki czosnku
  • listki bazylii lub natka pietruszki
  • pieprz czarny, sól do smaku
  • olej do smażenia

SOS

  • 2 łyżki margaryny
  • 1 mała cebula
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego 500 g
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy do pizzy
  • listki bazylii lub natka pietruszki
  • sól, pieprz, magi do smaku
  • olej

PRZEPIS NA PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

PRZYGOTOWANIE PULPETÓW

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na oleju, odstawić do ostygnięcia.
  2. Do mielonego mięsa dodać jajko, podsmażoną cebulę , wyciśnięty czosnek, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Na koniec dodać kaszę mannę, wymieszać.
  3. Uformować małe pulpety, obsmażyć na oleju.

PRZYGOTOWANIE SOSU POMIDOROWEGO

  1. Margarynę rozpuścić w rondlu, dodać startą cebulę, przyprawy do pizzy, podsmażyć.
  2. Dodać przecier pomidorowy, wyciśnięty czosnek, cukier, sól, pieprz, magi, zagotować.
  3. Na koniec wrzucić pokrojone listki bazylii lub natkę pietruszki.
  4. Do sosu dodać pulpety, gotować przez 20 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments