Rogale maślane

Rogale maślane

150min
8porcji
Łatwy

Dziś przepis na domowe rogale maślane. Świeżo upieczone rogale z ciasta drożdżowego to gwarancja idealnego śniadania. Świetnie smakują z czekoladowym masłem orzechowym lub konfiturą.

SKŁADNIKI – ROGALE MAŚLANE

  • 100 g masła – 1/2 kostki
  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 25 g drożdży (1/4 kostki) lub 7 g drożdży suchych
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

DODATKOWO

  • mak do posypania

PRZEPIS NA ROGALE MAŚLANE

  1. Rozpuścić masło, odstawić.
  2. Przygotować zaczyn: drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1-łyżką cukru oraz  1-łyżką mąki. Suche drożdże wystarczy odstawić na 5 minut, świeże na około 20 minut.
  3. Jajka roztrzepać z resztą mleka. Odłożyć 3-łyżki roztrzepanych jajek do smarowania.
  4. Do mąki dodać sól, cukier, wymieszać.
  5. Do suchych składników dodać zaczyn drożdżowy, jajka z mlekiem, masło.
  6. Wyrobić dokładnie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  7. Ciasto rozwałkować w okrąg na grubość około 3 mm. Podzielić na 8-trójkątów, każdy zwinąć w rulon od podstawy do stożka, zgiąć w podkowę.
  1. Ułożyć w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Rogale przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 30 minut.
  3. Wyrośnięte rogale, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem.
  4. Piec w temperaturze 180°C, przez 25 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments