Dziś przepis na domowe rogale maślane. Świeżo upieczone rogale z ciasta drożdżowego to gwarancja idealnego śniadania. Świetnie smakują z czekoladowym masłem orzechowym lub konfiturą.
SKŁADNIKI – ROGALE MAŚLANE
- 100 g masła – 1/2 kostki
- 3,5 szklanki mąki tortowej
- 25 g drożdży (1/4 kostki) lub 7 g drożdży suchych
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki soli
DODATKOWO
- mak do posypania
PRZEPIS NA ROGALE MAŚLANE
- Rozpuścić masło, odstawić.
- Przygotować zaczyn: drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1-łyżką cukru oraz 1-łyżką mąki. Suche drożdże wystarczy odstawić na 5 minut, świeże na około 20 minut.
- Jajka roztrzepać z resztą mleka. Odłożyć 3-łyżki roztrzepanych jajek do smarowania.
- Do mąki dodać sól, cukier, wymieszać.
- Do suchych składników dodać zaczyn drożdżowy, jajka z mlekiem, masło.
- Wyrobić dokładnie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkować w okrąg na grubość około 3 mm. Podzielić na 8-trójkątów, każdy zwinąć w rulon od podstawy do stożka, zgiąć w podkowę.
- Ułożyć w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rogale przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 30 minut.
- Wyrośnięte rogale, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem.
- Piec w temperaturze 180°C, przez 25 minut.