Rosół drobiowy - rosół domowy

Rosół drobiowy

90min
4-6porcji
Łatwy

Oczywiście w każdym domu obowiązkowo na stole króluje rosół drobiowy. Przepis ten zamieszczam głównie dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Rosół jako wywar mięsno-warzywny w sezonie letnim koniecznie musi pachnieć świeżymi gałązkami lubczyku i selera naciowego. Po sezonie letnim wystarczyć musi magi – płynny wywar z lubczyku i natka pietruszki. Do mojego rosołu dodaję cebulę w łupce, która odgrywa główną rolę w smaku, a brązowa łupka dodaje pięknego złotego koloru. Rosół można również osłodzić palonym cukrem, który nadaje lekko brązowego koloru. Wówczas zamiast natki pietruszki dodaje się świeży koperek. Większość osób woli jednak wersję bez cukru z natką pietruszki.

W osobnym artykule zamieściłam przepis na zupę pomidorową przygotowaną oczywiście na bazie rosołu. Jeżeli ktoś się pokusi, na mojej stronie zamieściłam również przepis na przygotowanie własnego makaronu domowego.

SKŁADNIKI – ROSÓŁ DROBIOWY

SKŁADNIKI

  • 1/2 lub cała porcja rosołowa z kurczaka
  • 1-2 skrzydełka z kurczaka
  • 1-2 nogi z kurczaka
  • 1,5-2 litra zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 marchewka
  • kawałek selera (korzeń pietruszki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże gałązki lubczyku z liśćmi
  • świeże gałązki selera naciowego
  • natka pietruszki
  • kawałek pora (liście pora)
  • magi, pieprz czarny mielony do smaku
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego

DODADKOWO

  • 250 g makarony domowego

WERSJA ROSOŁU Z KOPERKIEM

  • 4 łyżki cukru
  • świeży koperek (zamiast pokrojonej natki pietruszki)

PRZEPIS NA ROSÓŁ DROBIOWY

  1. Porcje z kurczaka zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki).
  2. Po około 15 minutach zbierać „szumowiny” (ścięte białko z mięsa). Czynność powtarzamy jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
  3. Do wywaru dodać sól, cebulę w łupce (ścięte końcówki wyrzucić), czosnek, marchewkę pokrojoną w paski lub talarki, kawałek selera, pietruszkę, por, lubczyk, sporo magi, pieprz w ziarenkach i pieprz mielony.
  4. Wywar mięsno-warzywny gotujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.
  5. Z wywaru wyciągamy porcję rosołową, cebulę, gałązki selera naciowego i lubczyku.
  6. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
  7. Rosół podajemy z ugotowanym uprzednio makaronem domowym.

Jeżeli chcemy przygotować wersję rosołu z koperkiem to na wolnym ogniu rozpuszczamy cukier, aż nabierze brązowego koloru (nie mieszamy), odstawiamy. Zalewamy chochelką rosołu, mieszamy i dolewamy do garnka z rosołem. Na koniec dodajemy pokrojony koperek.

Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments