Makaron domowy

Makaron domowy

120min
4porcje
Łatwy

Nie ma to jak rosół drobiowy czy zupa pomidorowa z makaronem domowym! Chociaż wykonanie makaronu domowego jest proste, to niestety czasochłonne. Tym razem jest czas i chęci, więc do dzieła!
Obraz z dzieciństwa, dziś na moim stole. Pachnący rosół z makaronem domowym, tym razem własnym, nie kupnym. Królewski dodatek do zupy, moje „małe-wielkie dzieło”.

SKŁADNIKI – MAKARON DOMOWY

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

PRZEPIS – MAKARON DOMOWY

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, roztrzepane jajka.
  2. Bardzo dokładnie zagnieść ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, delikatnie podsypując mąką.
  4. Podzielić ciasto na paski o szerokości 4 cm. Układać po cztery paski jeden na drugim.
  5. Kroimy cienkie paski makaronu.
  6. Makaron rozrzucić na stole i suszyć minimum przez 1-godzinę.
  7. Makaron ugotować w osolonej wodzie z olejem przez 4 minuty, odcedzić, zlać zimną wodą.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments