Nie ma to jak rosół drobiowy czy zupa pomidorowa z makaronem domowym! Chociaż wykonanie makaronu domowego jest proste, to niestety czasochłonne. Tym razem jest czas i chęci, więc do dzieła!
Obraz z dzieciństwa, dziś na moim stole. Pachnący rosół z makaronem domowym, tym razem własnym, nie kupnym. Królewski dodatek do zupy, moje „małe-wielkie dzieło”.
SKŁADNIKI – MAKARON DOMOWY
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
PRZEPIS NA MAKARON DOMOWY
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, roztrzepane jajka.
- Bardzo dokładnie zagnieść ciasto.
- Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, delikatnie podsypując mąką.
- Podzielić ciasto na paski o szerokości 4 cm. Układać po cztery paski jeden na drugim.
- Kroimy cienkie paski makaronu.
- Makaron rozrzucić na stole i suszyć minimum przez 1-godzinę.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie z olejem przez 4 minuty, odcedzić, zlać zimną wodą.