Ptysie wytrawne z łososiem

Ptysie wytrawne z łososiem

90min
25porcji
Średni

Na przyjęcie, imprezę w gronie rodziny i znajomych polecam wytrawne ptysie z łososiem. Ptysie przekładam pastą twarogową wymieszaną z chrzanem. Do twarogu dodaję paprykę wędzoną, która idealne podkreśla smak wędzonej ryby. Łosoś oczywiście wędzony na zimno, prawdziwa uczta dla podniebienia. Dla ozdoby i smaku dodaję gałązki świeżego kopru oraz plasterki ogórka. Całość tworzy bardzo elegancką przystawkę dla gości.

SKŁADNIKI – PTYSIE WYTRAWNE Z ŁOSOSIEM

CIASTO PARZONE

  • 3/4 szklanki wody
  • 100 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 duże jaja

FARSZ

  • 6 łyżeczek chrzanu tartego
  • 700 g twarogu mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • pieprz do smaku

DODATKOWO

  • 160 g plastrów łososia wędzonego na zimno
  • 1 mały ogórek szklarniowy
  • mały pęczek kopru

PRZEPIS NA PTYSIE WYTRAWNE Z ŁOSOSIEM

  1. Przygotować ciasto parzone. Do przegotowanej, gorącej wody dodać sól, masło-podgrzewać do rozpuszczenia (na wolnym ogniu).
  2. Wsypać mąkę i mieszać łyżką energetycznie, tak aby ciasto nie przywierało do dna. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące, odstawić na 20 minut.
  3. Do lekko ciepłego ciasta dodać jajka, zmiksować robotem, na koniec wymieszać łyżką.
  4. Na dużej blaszce wyłożyć papier do pieczenia, narysować ołówkiem okręgi o średnicy 4 cm w odstępach (5×5). Ciasto zwiększy swoją objętość podczas pieczenia. Papier odwrócić, żeby ślad ołówka nie odbił się na cieście.
  5. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać według wzoru.
Jak wykonać ptysie
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, ptysie piec przez 30 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować farsz. Twaróg wymieszać z chrzanem, papryką wędzoną, solą pieprzem.
  3. Pastę z twarogu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
  4. Ptysie rozkroić, na dolną część wycisnąć pastę z twarogu. Po bokach wcisnąć połówki z plasterka ogórka, położyć małą gałązkę kopru. Ułożyć plasterek łososia, wycisnąć jeszcze trochę pasty i przykryć górną częścią ptysia.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments