Na przyjęcie, imprezę w gronie rodziny i znajomych polecam wytrawne ptysie z łososiem. Ptysie przekładam pastą twarogową wymieszaną z chrzanem. Do twarogu dodaję paprykę wędzoną, która idealne podkreśla smak wędzonej ryby. Łosoś oczywiście wędzony na zimno, prawdziwa uczta dla podniebienia. Dla ozdoby i smaku dodaję gałązki świeżego kopru oraz plasterki ogórka. Całość tworzy bardzo elegancką przystawkę dla gości.
SKŁADNIKI – PTYSIE WYTRAWNE Z ŁOSOSIEM
CIASTO PARZONE
- 3/4 szklanki wody
- 100 g masła
- 1 szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 3 duże jaja
FARSZ
- 6 łyżeczek chrzanu tartego
- 700 g twarogu mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- pieprz do smaku
DODATKOWO
- 160 g plastrów łososia wędzonego na zimno
- 1 mały ogórek szklarniowy
- mały pęczek kopru
PRZEPIS NA PTYSIE WYTRAWNE Z ŁOSOSIEM
- Przygotować ciasto parzone. Do przegotowanej, gorącej wody dodać sól, masło-podgrzewać do rozpuszczenia (na wolnym ogniu).
- Wsypać mąkę i mieszać łyżką energetycznie, tak aby ciasto nie przywierało do dna. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące, odstawić na 20 minut.
- Do lekko ciepłego ciasta dodać jajka, zmiksować robotem, na koniec wymieszać łyżką.
- Na dużej blaszce wyłożyć papier do pieczenia, narysować ołówkiem okręgi o średnicy 4 cm w odstępach (5×5). Ciasto zwiększy swoją objętość podczas pieczenia. Papier odwrócić, żeby ślad ołówka nie odbił się na cieście.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać według wzoru.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, ptysie piec przez 30 minut. Odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować farsz. Twaróg wymieszać z chrzanem, papryką wędzoną, solą pieprzem.
- Pastę z twarogu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
- Ptysie rozkroić, na dolną część wycisnąć pastę z twarogu. Po bokach wcisnąć połówki z plasterka ogórka, położyć małą gałązkę kopru. Ułożyć plasterek łososia, wycisnąć jeszcze trochę pasty i przykryć górną częścią ptysia.