Kolejny pomysł na tort angielski to – KOBIETA Z HORTENSJAMI. W artykule zamieściłam do odwzorowania szablon portretu kobiety. Elementy twarzy modelki wycinam z pozostałej masy cukrowej, którą pokryłam tort. Bazą tortu jest biszkopt z czarnym i brązowym kakao. Serce toru to warstwa galaretki pomarańczowej z owocami mango. Tort przełożyłam bitą śmietaną, a ściany tortu pokryłam fantastycznym kremem MILKY WAY. Krem ten świetnie nadaje się do tynkowania, pod masę cukrową. Tort jest bardzo kobiecy, świetny również na urodziny dla nastolatek.
W osobnych artykułach zamieściłam sposób przygotowania masy cukrowej na pokrycie tortu angielskiego , masy cukrowej na kwiatki oraz lukru królewskiego. Do wykonania kwiatków użyłam gotowych foremek.
SKŁADNIKI – TORT ANGIELSKI – KOBIETA Z HORTENSJAMI
BISZKOPT
- 6 jaj
- 1,5 szklanki cukru drobnego
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki czarnego kakao
- 2 łyżki brązowego kakao
- 1 łyżka octu
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
GALARETKA Z MANGO
- 2 średnie dojrzałe mango + 1/2 szklanki wody
- 1 galaretka pomarańczowa (na 2/3 szklanki gorącej wody)
KREM ŚMIETANOWY
- 600 ml śmietany 30%
- 2 opakowania śmietan-Fix
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (na 1/4 szklanki wody)
KREM MILKI WAY
- 200 g masła
- 50 ml mleka 3,2%
- 3/4 szklanki mleka w proszku – niegranulowanego !
- 3 łyżki cukru
PONCZ
- 40 ml spirytusu
- 1/2 szklanki wody przegotowanej (letniej)
- 2 łyżeczki cukru
- olejek pomarańczowy
DODATKOWO
- klej spożywczy
- lukier królewski (1/2 białka z jajka na 1/2 szklanki cukru pudru)
- 800 g masy cukrowej (z olejkiem migdałowym)
- czarny i różowy barwnik spożywczy
PRZEPIS NA TORT ANGIELSKI – KOBIETA Z HORTENSJAMI
- Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną, oprószyć mąką (spód wyłożyć papierem do pieczenia).
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU
- Białka ubić z cukrem.
- Do białka dodawać powoli żółtka, wymieszać.
- Do miski przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną, wymieszać z ciemnym, czarnym kakaem oraz proszkiem do pieczenia.
- Dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ocet, wymieszać.
- Wyłożyć do tortownicy.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
- Wyciągnąć do ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE WARSTWY Z MANGO
- Mango obrać, pokroić w kostkę, zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem, aż zmięknie.
- Galaretkę rozrobić w gorącej wodzie (2/3 szklanki), ostudzić, wymieszać z mango.
- Mniejszą tortownicę (o średnicy 20 cm) wyłożyć folią spożywczą. Wylać galaretkę z mango, odłożyć na noc do lodówki.
- Biszkopt rozciąć na pół (najpierw ścinamy górę). Nasączyć „ponczem”.
PRZYGOTOWANIE BITEJ ŚMIETANY
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
- Cukier puder wymieszać ze śmietan-FIX-em dodać do śmietany, ubić.
- Letnią żelatyną powoli dodać do ubitej śmietany, wymieszać robotem.
- Spód torta posmarować cienką warstwą bitej śmietany.
- Wyłożyć ostrożnie zastygniętą galaretkę z mango.
- Galaretkę przykryć resztą bitej śmietany, wyrównać, przykryć drugim blatem biszkoptu.
- Tort odstawić na kilka godzin do lodówki.
PRZYGOTOWANIE KREMU MILKY WAY
- Zagotować mleko z cukrem, odstawić do ostudzenia.
- Masło, wyjąć z lodówki odstawić na około 30 minut. Masło nie może być zbyt miękkie. Ubić trzepaczką na puszystą masę.
- Powoli dolewać mleko z cukrem, ubijać dalej.
- Następnie dodawać stopniowo po łyżce mleka w proszku. Ubijać dokładnie, aż proszek idealnie się rozpuści i nie będzie wyczuwalny.
- Wierzch i boki tortu przykryć i wyrównać kremem MILKY WAY.
- Odstawić tort do lodówki (na noc).
- Przygotować lukier królewski.
- Przygotowaną wcześniej masę cukrową wyrabiać, aż będzie elastyczna. Dłonie należy wcześniej natłuścić delikatnie PLANTĄ.
- Blat stołu posmarować PLANTĄ, lekko posypać mąką ziemniaczaną.
- Masę rozwałkować wałkiem do ciasta na grubość 2-3 mm tworząc koło o średnicy 38 cm.
- Rozwałkowaną masę cukrową ostrożnie nawinąć na wałek i nałożyć na tort.
- Wygładzić brzegi tortu, tak aby masa równo przylegała.
- Następnie obciąć brzegi zbędnej masy pozostawiając około 1 cm, który podwijamy pod spód tortu.
- Część pozostałej masy cukrowej połączyć z czarnym barwnikiem spożywczym. Mniejszy kawałek z różowym barwnikiem (na usta).
- Z szablonu wyciąć elementy twarzy, użyć do wykrojenia poszczególnych elementów z masy cukrowej.
- Po wycięciu okrągły szablon będzie pomocny do rozmieszczenia części twarzy kobiety (przykleić klejem spożywczym).
- Kwiatki przykleić lukrem królewskim.