Tort angielski - kobieta z hortensjami

Tort angielski – kobieta z hortensjami

240min
14porcji
Trudny

Kolejny pomysł na tort angielski to – KOBIETA Z HORTENSJAMI. W artykule zamieściłam do odwzorowania szablon portretu kobiety. Elementy twarzy modelki wycinam z pozostałej masy cukrowej, którą pokryłam tort. Bazą tortu jest biszkopt z czarnym i brązowym kakao. Serce toru to warstwa galaretki pomarańczowej z owocami mango. Tort przełożyłam bitą śmietaną, a ściany tortu pokryłam fantastycznym kremem MILKY WAY. Krem ten świetnie nadaje się do tynkowania, pod masę cukrową. Tort jest bardzo kobiecy, świetny również na urodziny dla nastolatek.
W osobnych artykułach zamieściłam sposób przygotowania masy cukrowej na pokrycie tortu angielskiego , masy cukrowej na kwiatki oraz lukru królewskiego. Do wykonania kwiatków użyłam gotowych foremek.

SKŁADNIKI – TORT ANGIELSKI – KOBIETA Z HORTENSJAMI

BISZKOPT

  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru drobnego
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki czarnego kakao
  • 2 łyżki brązowego kakao
  • 1 łyżka octu
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia

GALARETKA Z MANGO

  • 2 średnie dojrzałe mango + 1/2 szklanki wody
  • 1 galaretka pomarańczowa (na 2/3 szklanki gorącej wody)

KREM ŚMIETANOWY

  • 600 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan-Fix
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny (na 1/4 szklanki wody)

KREM MILKI WAY

  • 200 g masła
  • 50 ml mleka 3,2%
  • 3/4 szklanki mleka w proszku – niegranulowanego !
  • 3 łyżki cukru

PONCZ

  • 40 ml spirytusu
  • 1/2 szklanki wody przegotowanej (letniej)
  • 2 łyżeczki cukru
  • olejek pomarańczowy

DODATKOWO

  • klej spożywczy
  • lukier królewski (1/2 białka z jajka na 1/2 szklanki cukru pudru)
  • 800 g masy cukrowej (z olejkiem migdałowym)
  • czarny i różowy barwnik spożywczy

PRZEPIS NA TORT ANGIELSKI – KOBIETA Z HORTENSJAMI

  1. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną, oprószyć mąką (spód wyłożyć papierem do pieczenia).

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU

  1. Białka ubić z cukrem.
  2. Do białka dodawać powoli żółtka, wymieszać.
  3. Do miski przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną, wymieszać z ciemnym, czarnym kakaem oraz proszkiem do pieczenia.
  4. Dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ocet, wymieszać.
  5. Wyłożyć do tortownicy.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
  7. Wyciągnąć do ostygnięcia.

PRZYGOTOWANIE WARSTWY Z MANGO

  1. Mango obrać, pokroić w kostkę, zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem, aż zmięknie.
  2. Galaretkę rozrobić w gorącej wodzie (2/3 szklanki), ostudzić, wymieszać z mango.
  3. Mniejszą tortownicę (o średnicy 20 cm) wyłożyć folią spożywczą. Wylać galaretkę z mango, odłożyć na noc do lodówki.
  4. Biszkopt rozciąć na pół (najpierw ścinamy górę). Nasączyć „ponczem”.

PRZYGOTOWANIE BITEJ ŚMIETANY

  1. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
  2. Cukier puder wymieszać ze śmietan-FIX-em dodać do śmietany, ubić.
  3. Letnią żelatyną powoli dodać do ubitej śmietany, wymieszać robotem.
  4. Spód torta posmarować cienką warstwą bitej śmietany.
  5. Wyłożyć ostrożnie zastygniętą galaretkę z mango.
  6. Galaretkę przykryć resztą bitej śmietany, wyrównać, przykryć drugim blatem biszkoptu.
  7. Tort odstawić na kilka godzin do lodówki.

PRZYGOTOWANIE KREMU MILKY WAY

  1. Zagotować mleko z cukrem, odstawić do ostudzenia.
  2. Masło, wyjąć z lodówki odstawić na około 30 minut. Masło nie może być zbyt miękkie. Ubić trzepaczką na puszystą masę.
  3. Powoli dolewać mleko z cukrem, ubijać dalej.
  4. Następnie dodawać stopniowo po łyżce mleka w proszku. Ubijać dokładnie, aż proszek idealnie się rozpuści i nie będzie wyczuwalny.
  1. Wierzch i boki tortu przykryć i wyrównać kremem MILKY WAY.
  2. Odstawić tort do lodówki (na noc).
  3. Przygotować lukier królewski.
  4. Przygotowaną wcześniej masę cukrową  wyrabiać, aż będzie elastyczna. Dłonie należy wcześniej natłuścić delikatnie PLANTĄ.
  5. Blat stołu posmarować PLANTĄ, lekko posypać mąką ziemniaczaną.
  6. Masę rozwałkować wałkiem do ciasta na grubość 2-3 mm tworząc koło o średnicy 38 cm.
  7. Rozwałkowaną masę cukrową ostrożnie nawinąć na wałek i nałożyć na tort.
  8. Wygładzić brzegi tortu, tak aby masa równo przylegała.
  9. Następnie obciąć brzegi zbędnej masy pozostawiając około 1 cm, który podwijamy pod spód tortu.
  10. Część pozostałej masy cukrowej połączyć z czarnym barwnikiem spożywczym. Mniejszy kawałek z różowym barwnikiem (na usta).
  11. Z szablonu wyciąć elementy twarzy, użyć do wykrojenia poszczególnych elementów z masy cukrowej.
  12. Po wycięciu okrągły szablon będzie pomocny do rozmieszczenia części twarzy kobiety (przykleić klejem spożywczym).
  13. Kwiatki przykleić lukrem królewskim.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments