W naszym domu wariacja na temat ogórków trwa! Teraz przyszedł czas na ogórki w musztardzie. Przetwory te mają sporo swoich fanów i duże wzięcie jako „zagrycha” na imprezach. Dzięki pomocy męża robota poszła sprawnie. Ogórków nigdy dość, a te w zalewie musztardowej mają wyrazisty smak i są naprawdę wyjątkowe! Składniki wystarczają na 12 słoików po 0,66l.
SKŁADNIKI – OGÓRKI W MUSZTARDZIE
- 4 kg świeżo zerwanych ogórków gruntowych
- 3 litry wody
- 2 musztardy (po 200 g) stołowe lub sarepskie bez konserwantów
- 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
- 0,5 szklanki soli
- 1,5 szklanki cukru
NA DNO KAŻDEGO SŁOIKA UKŁADAMY
- kilka małych gałązek świeżego kopru
- 6 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka gorczycy
PRZEPIS NA OGÓRKI W MUSZTARDZIE
- Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
- Zagotować wodę na zalewę, dodać sól, cukier, ocet i musztardę, wymieszać, gotować jeszcze 5 minut.
- Bardzo dokładnie wymyć ogórki w letniej wodzie. Małym ogórkom ściąć końcówki a większe przeciąć wzdłuż.
- Na spód każdego słoika układamy kilka małych gałązek świeżego kopru, 6 ziaren pieprzu i 1 łyżeczkę gorczycy.
- Słoiki uzupełniamy ogórkami do 3/4 wysokości słoika.
- Zalewamy słoiki gorącą zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
- Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
- Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
- Pasteryzujemy przez 5 minut.
- Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).