Ważną częścią mojej kuchni są przetwory domowe przede wszystkim kompoty, dżemy, kwaszonki i marynaty. Dawniej przerażało mnie gotowanie słojów z obawy przed pęknięciem szkła. Dzisiaj nie jest to dla mnie żaden problem zwłaszcza, że pomagają mi w tym moi bliscy. Pełna spiżarnia sprawia satysfakcję, dlatego też warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie przetworów na zimę. Niżej podałam kilka czynności jakie wykonuję przed i po napełnieniu słoików oraz etapy pasteryzacji. Przetwory z warzyw i owoców odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica). Dania z mięsem w słoikach po pasteryzacji przechowujemy w lodówce przez 3-tygodnie, chyba że będą wekowane (tzn. poddane trzykrotnej pasteryzacji w odstępach 48-godzin).
PRZYGOTOWANIE SŁOIKÓW I POKRYWKI DO PRZETWORÓW DOMOWYCH
- Wodą z płynem do naczyń wymyć słoiki (przygotować o 2 słoiki więcej niż w przepisie w razie uszkodzenia) oraz pokrywki. Pokrywki tak jak słoiki nie mogą być uszkodzone (zardzewiałe).
- Do przetworów z owoców takich jak: kompoty, dżemy, konfitury nie można użyć pokrywek z wcześniejszych przetworów konserwowych czy kiszonych. Kompot, dżem czy konfitura mogłaby przejść ich zapachem, zwłaszcza jeżeli chodzi o czosnek czy koper. Zewnętrzną stronę takich pokrywek oznaczam markerem literką „O” i przechowuję w osobnych woreczkach, do następnego użycia.
- Wymyte słoiki i pokrywki sparzyć wrzątkiem i pozostawić do wyschnięcia. W żadnym przypadku nie wycierać ich ścierką kuchenną, aby uniknąć rozwoju bakterii z pozostawionych włókien!
- Mój sposób na prawidłowo dopasowane pokrywki-przed gotowaniem : nalewam do słoików małą ilość przegotowanej, gorącej wody, zakręcam pokrywkę, odwracam słoik do góry dnem na ścierce kuchennej. Jeżeli po chwili, nie wycieka woda, oznaczam markerem dany słoik i pokrywkę tą samą cyfrą. Odkręcam pokrywkę, odkładam ją na bok.
- Po napełnieniu słoików, zabrudzoną zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem. Zakręcamy słoiki.
- W przypadku pasteryzacji słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
PASTERYZACJA
- Przed pasteryzacją na dnie wysokiego garnka (wyższego od naszych słoików) ułożyć lnianą ściereczkę kuchenną, na której stawiamy zakręcone słoiki, tak aby się nie stykały.
- Zalewamy garnek wodą do wysokości 2/3 słoika. Przykrywamy uchyloną lekko pokrywką, gotujemy na średnim ogniu. Od momentu zagotowania woda powinna delikatnie bulgotać.
- Słoiki pasteryzujemy od 5 do 30 minut w zależności od rodzaju przetworów.
- Po określonym czasie pasteryzacji wyłączyć ogień. Odczekać jakieś 10 minut. Ostrożnie wyciągnąć słoiki, dokręcić pokrywki.
- Słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce kuchennej, do ostygnięcia. Ciepłe słoiki można odwrócić z powrotem do góry pokrywką.