Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

90min
4-5porcji
Łatwy

Zupa ogórkowa na domowych ogórkach kiszonych to jest to. Często gości na naszym stole, w końcu to podstawa kuchni polskiej. Zupę ogórkową gotuję na wywarze mięsnym, dodaję warzywa: cebulę, por, marchew, seler, ziemniaki. Smak uzupełnia liść laurowy, ziele angielskie, magi, pieprz. Na koniec dodaję natkę pietruszki i świeży koperek.

SKŁADNIKI – ZUPA OGÓRKOWA

  • około 30 dkg żeberek
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 marchewka
  • kawałek selera (pietruszka)
  • 1 cebula w łupce
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 5-6 średnich ogórków kiszonych
  • natka pietruszki, koperek
  • liście lub kawałek pory
  • (świeże liście lubczyku i nać selera)
  • liść laurowy -3 listki
  • ziele angielskie – 3 ziarenka
  • magi, pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietany słodkiej 18%

PRZEPIS NA ZUPĘ OGÓRKOWĄ

  1. Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki).
  2. Po około 15 minutach zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtarzamy jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
  3. Dodajemy sól, gotujemy 10 minut pod uchyloną pokrywką.
  4. Obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ściąć końcówki cebuli.
  5. Do wywaru mięsnego dodać cebulę, ziemniaki, marchewkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie (lubczyk, nać selera), magi i pieprz do smaku.
  6. Gotować wywar mięsno-warzywny przez 20 minut.
  7. Z wywaru wyciągamy cebulę, por, lubczyk, nać selera.
  8. Dodać starte ogórki, gotować jeszcze 10 minut.
  9. Do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki i koperek.
  10. W kubku rozrobić mąkę w małej ilości zimnej wody, połączyć ze śmietaną. Zahartować śmietanę dodając do kubka po łyżce zupy, dopiero wtedy wlać do garnka.
  11. Całość wymieszać, po minucie wyłączyć palnik.
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o