Zupa ogórkowa na domowych ogórkach kiszonych to jest to. Często gości na naszym stole, w końcu to podstawa kuchni polskiej. Zupę ogórkową gotuję na wywarze mięsnym, dodaję warzywa: cebulę, por, marchew, seler, ziemniaki. Smak uzupełnia liść laurowy, ziele angielskie, magi, pieprz. Na koniec dodaję natkę pietruszki i świeży koperek.
SKŁADNIKI – ZUPA OGÓRKOWA
- około 30 dkg żeberek
- 1,5 litra wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 marchewka
- kawałek selera (pietruszka)
- 1 cebula w łupce
- 4-5 średnich ziemniaków
- 5-6 średnich ogórków kiszonych
- natka pietruszki, koperek
- liście lub kawałek pory
- (świeże liście lubczyku i nać selera)
- liść laurowy -3 listki
- ziele angielskie – 3 ziarenka
- magi, pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki śmietany słodkiej 18%
PRZEPIS NA ZUPĘ OGÓRKOWĄ
- Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki).
- Po około 15 minutach zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtarzamy jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
- Dodajemy sól, gotujemy 10 minut pod uchyloną pokrywką.
- Obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ściąć końcówki cebuli.
- Do wywaru mięsnego dodać cebulę, ziemniaki, marchewkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie (lubczyk, nać selera), magi i pieprz do smaku.
- Gotować wywar mięsno-warzywny przez 20 minut.
- Z wywaru wyciągamy cebulę, por, lubczyk, nać selera.
- Dodać starte ogórki, gotować jeszcze 10 minut.
- Do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki i koperek.
- W kubku rozrobić mąkę w małej ilości zimnej wody, połączyć ze śmietaną. Zahartować śmietanę dodając do kubka po łyżce zupy, dopiero wtedy wlać do garnka.
- Całość wymieszać, po minucie wyłączyć palnik.