Dzisiaj przyszła kolej na ogórki w ketchupie. To kolejny dowód na to, że domowe przetwory zwłaszcza z ogórków mogą mieć wiele odsłon i mogą cieszyć nasze podniebienia przez całą jesień i zimę. Aby ogórki lepiej naciągały smakiem ketchupu można je obrać, ale również wystarczy ściąć końcówki lub przeciąć wzdłuż większe okazy. Składniki wystarczają na 12 słoików po 0,66 l.
SKŁADNIKI – OGÓRKI W KETCHUPIE
- 4 kg świeżo zerwanych ogórków gruntowych
- 3 litry wody
- 2 szklanki ketchupu bez konserwantów
- 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
- 4 łyżki soli
- 1,5 szklanki cukru
NA DNO KAŻDEGO SŁOIKA UKŁADAMY
- kilka małych gałązek świeżego kopru
- 6 ziaren pieprzu
- 6 plasterków marchewki
PRZEPIS NA OGÓRKI W KETCHUPIE
- Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
- Zagotować wodę na zalewę, dodać sól, cukier, ocet i ketchup, wymieszać, gotować jeszcze 5 minut.
- Bardzo dokładnie wymyć ogórki w letniej wodzie. Małym ogórkom ściąć końcówki a większe przeciąć wzdłuż.
- Na spód każdego słoika układamy kilka małych gałązek świeżego kopru, ziarna pieprzu i plasterki marchewki.
- Słoiki uzupełniamy ogórkami do 3/4 wysokości słoika.
- Zalewamy słoiki gorącą zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
- Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
- Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
- Pasteryzujemy przez 5 minut.
- Słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce kuchennej, do ostygnięcia. Ciepłe słoiki można odwrócić z powrotem do góry pokrywką.
- Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
ciekawy przepis
Dzięki Iza, ogórki w tym miesiącu cieszą się największym zainteresowaniem 🙂 !
Pozdrawiam.