Golonka pieczona

Golonka pieczona

240min
4-6porcji
Łatwy

Wszyscy znamy smak gotowanej golonki. Ja dodatkowo proponuję upiec ją ze wspaniałą marynatą. Zapach tymianku i rozmarynu ubogaci naszą potrawę a podawana z kapustą zasmażaną to idealne danie obiadowe i nie tylko. Delikatne mięso naszej golonki pieczonej rozpływa się w ustach a kapusta, chociaż wygląda banalnie, zaskoczy każdego, bo jest idealnie doprawiona !

SKŁADNIKI – GOLONKA PIECZONA

  • 4-6 golonek
  • 2 kostki rosołowe
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

MARYNATA

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego (TAO TAO)
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy do grila
  • Do posypania rozmaryn i tymianek

PRZEPIS NA GOLONKĘ PIECZONĄ

  1. Golonki zalewamy wodą, gotujemy przez 1-1,5 godziny z kostkami rosołowymi, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  2. Na drugi dzień golonki smarujemy przygotowaną wcześniej marynatą, posypujemy tymiankiem i rozmarynem
  3. Odstawiamy na około 2 godziny.
  4. Po tym czasie golonkę pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku w temperaturze 180-200°C.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments