Wszyscy znamy smak gotowanej golonki. Ja dodatkowo proponuję upiec ją ze wspaniałą marynatą. Zapach tymianku i rozmarynu ubogaci naszą potrawę a podawana z kapustą zasmażaną to idealne danie obiadowe i nie tylko. Delikatne mięso naszej golonki pieczonej rozpływa się w ustach a kapusta, chociaż wygląda banalnie, zaskoczy każdego, bo jest idealnie doprawiona !
SKŁADNIKI – GOLONKA PIECZONA
- 4-6 golonek
- 2 kostki rosołowe
- liście laurowe
- ziele angielskie
MARYNATA
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego (TAO TAO)
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki przyprawy do grila
- Do posypania rozmaryn i tymianek
PRZEPIS NA GOLONKĘ PIECZONĄ
- Golonki zalewamy wodą, gotujemy przez 1-1,5 godziny z kostkami rosołowymi, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Na drugi dzień golonki smarujemy przygotowaną wcześniej marynatą, posypujemy tymiankiem i rozmarynem
- Odstawiamy na około 2 godziny.
- Po tym czasie golonkę pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku w temperaturze 180-200°C.