Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

240min
6porcji
Łatwy

Uwielbiam domowe powidła śliwkowe. Właśnie teraz kończy się sezon na śliwki i czas aby wykorzystać je na domowe przetwory. Śliwki mają najwięcej pektyn, które oprócz właściwości zdrowotnych, wspaniale żelują nasze przetwory. Dlatego właśnie nie trzeba dodawać do nich żadnych cukrów żelujących, wystarczy jedynie kilka łyżek cukru! Do powideł najlepsza jest śliwka węgierka, wybieramy owoce dojrzałe, gdy ich skórka zaczyna się marszczyć. Czas smażenia to około 3 godziny, ale można go skrócić lub wydłużyć w zależności od ilości wody zawartej w owocach, co ma wpływ na konsystencję jaką chcemy uzyskać. Składniki wystarczają na około 6-7 słoików po 300 ml.

SKŁADNIKI – POWIDŁA ŚLIWKOWE

  • 3 kg śliwek węgierek lub Stanley
  • 8 łyżek cukru

PRZEPIS NA POWIDŁA ŚLIWKOWE

  1. Śliwki myjemy, przecinamy w poprzek, usuwamy pestki.
  2. Następnie śliwki przecinamy na ćwiartki.
  3. Do smażenia powideł używamy patelni lub płytkich garnków o podwójnym dnie.
  4. Owoce układamy do wysokości około 4 cm, smażymy mieszając co 10 minut, przez około 3 godziny z jedną przerwą.
  5. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  6. Gorące powidła nakładamy do wysokości szyjki słoika, zewnętrzną stronę szyjki, przecieramy spirytusem, zakręcamy pokrywki.
  7. Słoiki pasteryzujemy przez 15 minut.
  8. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments