Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

90min
4-6porcji
Łatwy

Dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej polecam mój przepis na zupę szczawiową o wyjątkowym lekko kwaśnym smaku. Jest to ulubiona zupa dzieci i dorosłych. Zupę gotuję tak jak moja mama, na wywarze mięsno-warzywnym. Zabielam ją śmietaną i obowiązkowo podaję z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami z cebulką – pierwsza klasa! Wszystkich gorąco zachęcam do przygotowania zupy szczawiowej, póki trwa sezon na szczaw!

SKŁADNIKI – ZUPA SZCZAWIOWA

  • około 30 dkg żeberek
  • 40 dkg szczawiu
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • świeże liście lubczyku
  • natka pietruszki
  • liście lub kawałek pory
  • magi, pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • 3-5 łyżek śmietany słodkiej 18%

DODATKOWO

  • 1 kg ziemniaków
  • 4-6 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • natka pietruszki (szczypior)

PRZEPIS NA ZUPĘ SZCZAWIOWĄ

  1. W osolonej wodzie gotujemy jajka przez 8 minut od chwili zagotowania. Jajka studzimy w zimnej wodzie a następnie obieramy.
  2. Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu.
  3. Po około 15 minutach zbierać szumowiny. Czynność powtarzamy jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
  4. Dodajemy sól, gotujemy 10 minut pod uchyloną pokrywką.
  5. Do wywaru dodać cebulę w łupce (ścinamy tylko końcówki), marchewkę pokrojoną w talarki, kawałek selera, porę, lubczyk, magi, pieprz.
  6. Gotujemy wywar warzywny przez 20 minut.
  7. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, płuczemy. Gotujemy w osolonej wodzie przez 20-25 minut od momentu zagotowania.
  8. Szczaw myjemy, odcinamy ogonki i kroimy w poprzek na mniejsze części.
  9. Z wywaru wyciągamy seler, cebulę, lubczyk i dodajemy szczaw, gotujemy przez 5-10 minut.
  10. W kubku rozrobić mąkę w małej ilości zimnej wody, dodać śmietanę, zaprawić. Zawartość kubka wlewamy do zupy, mieszamy i odstawiamy.
  11. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju, dodajemy do odcedzonych ziemniaków.
  12. Ziemniaki z cebulą ubijamy tłuczkiem.
  13. Gorące ziemniaki nakładamy łyżką na brzeg głębokiego talerza, na środek układamy połówki jajka. Nalewamy gorącą zupę szczawiową.
  14. Zupę posypujemy pokrojoną natką pietruszki (szczypiorkiem).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments