Dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej polecam mój przepis na zupę szczawiową o wyjątkowym lekko kwaśnym smaku. Jest to ulubiona zupa dzieci i dorosłych. Zupę gotuję tak jak moja mama, na wywarze mięsno-warzywnym. Zabielam ją śmietaną i obowiązkowo podaję z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami z cebulką – pierwsza klasa! Wszystkich gorąco zachęcam do przygotowania zupy szczawiowej, póki trwa sezon na szczaw!
SKŁADNIKI – ZUPA SZCZAWIOWA
- około 30 dkg żeberek
- 40 dkg szczawiu
- 1,5 litra wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 cebula
- świeże liście lubczyku
- natka pietruszki
- liście lub kawałek pory
- magi, pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki
- 3-5 łyżek śmietany słodkiej 18%
DODATKOWO
- 1 kg ziemniaków
- 4-6 jajek
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
- 1 cebula
- natka pietruszki (szczypior)
PRZEPIS NA ZUPĘ SZCZAWIOWĄ
- W osolonej wodzie gotujemy jajka przez 8 minut od chwili zagotowania. Jajka studzimy w zimnej wodzie a następnie obieramy.
- Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu.
- Po około 15 minutach zbierać szumowiny. Czynność powtarzamy jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
- Dodajemy sól, gotujemy 10 minut pod uchyloną pokrywką.
- Do wywaru dodać cebulę w łupce (ścinamy tylko końcówki), marchewkę pokrojoną w talarki, kawałek selera, porę, lubczyk, magi, pieprz.
- Gotujemy wywar warzywny przez 20 minut.
- Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, płuczemy. Gotujemy w osolonej wodzie przez 20-25 minut od momentu zagotowania.
- Szczaw myjemy, odcinamy ogonki i kroimy w poprzek na mniejsze części.
- Z wywaru wyciągamy seler, cebulę, lubczyk i dodajemy szczaw, gotujemy przez 5-10 minut.
- W kubku rozrobić mąkę w małej ilości zimnej wody, dodać śmietanę, zaprawić. Zawartość kubka wlewamy do zupy, mieszamy i odstawiamy.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju, dodajemy do odcedzonych ziemniaków.
- Ziemniaki z cebulą ubijamy tłuczkiem.
- Gorące ziemniaki nakładamy łyżką na brzeg głębokiego talerza, na środek układamy połówki jajka. Nalewamy gorącą zupę szczawiową.
- Zupę posypujemy pokrojoną natką pietruszki (szczypiorkiem).