Dziś królowa naszych ostatnich imprez – sałatka z krewetkami. Zamiast klasycznej sałatki z kurczakiem czy tuńczykiem, postaw na coś nowego i oryginalnego. Nasza azjatycka wersja sałatki z krewetkami to połączenie różnych smaków, które zaskoczą każde podniebienie. Idealne połączenie krewetek, rukoli, marchewki, awokado, pomidorków, fasoli mung. Nie zapomnij o posypaniu całości czarnym sezamem, aby nadać sałatce dodatkowego chrupiącego smaku. Do podania polecamy sos winegret na bazie oliwy, miodu, sosu sojowego, czosnku i octu, który wspaniale podkreśla smak składników sałatki z krewetkami.
SKŁADNIKI – SAŁATKA Z KREWETKAMI
- 200-300 g obranych krewetek białych
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 2 średnie marchewki
- 2 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g rukoli
- 120 dkg pomidorów cherry lub lima
- 200 g kiełki fasoli mung
- sezam prażony
- olej do smażenia
SOS WINEGRET
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 4 ząbki czosnku
PRZEPIS NA SAŁATKE Z KREWETKAMI
- Przygotować sos winegret. Wymieszać oliwę, miód, czosnek, sos sojowy, ocet (wstrząsnąć w zakręconym słoiczku).
- Marchewki obrać, pokroić krótkie w słupki.
- Oczyszczone krewetki (bez pancerza i ogonka) podsmażyć na oleju przez 3 minuty z obu stron, razem z posiekanym czosnkiem i chili.
- Krewetki odłożyć, na tym samym oleju podsmażyć marchewkę, odłożyć.
- Awokado obrać, pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny.
- Na paterze rozłożyć rukolę, a na niej wyłożyć awokado, rozkrojone pomidorki, marchewkę, krewetki.
- Na wierzch wyłożyć (odsączone) kiełki fasoli mung, posypać czarnym sezamem.
- Składniki polać sosem winegret.