Talerz z sałatką z krewetkami

Sałatka z krewetkami

50min
6porcji
Łatwy

Dziś królowa naszych ostatnich imprez – sałatka z krewetkami. Zamiast klasycznej sałatki z kurczakiem czy tuńczykiem, postaw na coś nowego i oryginalnego. Nasza azjatycka wersja sałatki z krewetkami to połączenie różnych smaków, które zaskoczą każde podniebienie. Idealne połączenie krewetek, rukoli, marchewki, awokado, pomidorków, fasoli mung. Nie zapomnij o posypaniu całości czarnym sezamem, aby nadać sałatce dodatkowego chrupiącego smaku. Do podania polecamy sos winegret na bazie oliwy, miodu, sosu sojowego, czosnku i octu, który wspaniale podkreśla smak składników sałatki z krewetkami.

SKŁADNIKI – SAŁATKA Z KREWETKAMI

  • 200-300 g obranych krewetek białych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 średnie marchewki
  • 2 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g rukoli
  • 120 dkg pomidorów cherry lub lima
  • 200 g kiełki fasoli mung
  • sezam prażony
  • olej do smażenia

SOS WINEGRET

  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 4 ząbki czosnku

PRZEPIS NA SAŁATKE Z KREWETKAMI

  1. Przygotować sos winegret. Wymieszać oliwę, miód, czosnek, sos sojowy, ocet (wstrząsnąć w zakręconym słoiczku).
  2. Marchewki obrać, pokroić krótkie w słupki.
  3. Oczyszczone krewetki (bez pancerza i ogonka) podsmażyć na oleju przez 3 minuty z obu stron, razem z posiekanym czosnkiem i chili.
  4. Krewetki odłożyć, na tym samym oleju podsmażyć marchewkę, odłożyć.
  5. Awokado obrać, pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny.
  6. Na paterze rozłożyć rukolę, a na niej wyłożyć awokado, rozkrojone pomidorki, marchewkę, krewetki.
  7. Na wierzch wyłożyć (odsączone) kiełki fasoli mung, posypać czarnym sezamem.
  8. Składniki polać sosem winegret.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments