Na ekstra kaloryczną kolację polecam chleb w jajku z serem i szczypiorkiem. Super wydanie znanego wszystkim chleba w jajku, smażonego na patelni – ala pizza.
SKŁADNIKI- CHLEB W JAJKU Z SEREM I SZCZYPIORKIEM
- 4 kromki chleba pszennego (starego–2-3 dniowego)
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- mały pęczek szczypiorku
- 50 g sera żółtego
PRZEPIS NA CHLEB W JAJKU Z SEREM I SZCYPIORKIEM
- Na patelni o średnicy około 24 cm „zrobić przymiarkę”- rozłożyć chleb na cały spód.
- Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem.
- Szczypior pokroić, ser zetrzeć na tarce.
- Na patelni rozpuścić masło, ułożyć ponownie chleb namoczony w jajku. Pozostałe jajko rozlać głównie w szczeliny.
- Patelnię przykryć pokrywką, smażyć przez około 5-10 minut na średnim ogniu.
- Podsmażony placek z chleba obrócić ostrożnie dużymi szczypcami.
- Chleb posypać serem. Przykryć pokrywką, smażyć dalej przez około 5-minut.
- Gorącą pizzę chlebową przełożyć na talerz, posypać szczypiorkiem.