Pierogi leniwe

Pierogi leniwe

90min
4porcje
Łatwy

Pierogi leniwe to bardzo uproszczona „wersja pierogów ruskich”! Robi się je podobnie jak kopytka jedynie z tą różnicą, że do ciasta dodaje się ser biały, a przed podaniem podsmaża się na margarynie lub oleju razem z bułką tartą. Pierogi są bardzo sycące i w zasadzie nie wymagają żadnych dodatków. Danie to jest szczególnie uwielbiane przez dzieci.

SKŁADNIKI – PIEROGI LENIWE

CIASTO

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 5 łyżek cukru

PRZEPIS NA  PIEROGI LENIWE

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, dodać ser biały, zmielić lub utłuc dokładnie z jajkiem.
  2. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać aż ciasto będzie jednolite.
  3. Ciasto podzielić na cztery części i z każdej kolejno formować wałeczki.
  4. Wałeczki lekko spłaszczamy i tępą krawędzią noża delikatnie odciskamy poprzeczne kratki.
  5. Kroimy ukośnie na kawałki o długości 4 cm.
  6. Pierogi leniwe nakładamy partiami do osolonego wrzątku, mieszamy. Gotować krótko przez 3-4 minuty do wypłynięcia.
  7. Gotowe pierogi leniwe wybieramy łyżką cedzakową na sito, zlewamy zimną wodą, odsączamy z wody.
  8. Roztopić na patelni margarynę, ułożyć kluski posypać bułką tartą i podsmażyć.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
mopswkuchni
6 lat temu

Jest wiele sposobów na leniwe. Ja pierwszy raz słyszę np. o bułce tartej. U mnie zawsze były na słodko. Chętnie sprawdzę Twój sposób.