Pierogi leniwe to bardzo uproszczona „wersja pierogów ruskich”! Robi się je podobnie jak kopytka jedynie z tą różnicą, że do ciasta dodaje się ser biały, a przed podaniem podsmaża się na margarynie lub oleju razem z bułką tartą. Pierogi są bardzo sycące i w zasadzie nie wymagają żadnych dodatków. Danie to jest szczególnie uwielbiane przez dzieci.
SKŁADNIKI – PIEROGI LENIWE
CIASTO
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 250 g sera białego półtłustego
- 5 łyżek cukru
PRZEPIS NA PIEROGI LENIWE
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, dodać ser biały, zmielić lub utłuc dokładnie z jajkiem.
- Dodać pozostałe składniki, wyrabiać aż ciasto będzie jednolite.
- Ciasto podzielić na cztery części i z każdej kolejno formować wałeczki.
- Wałeczki lekko spłaszczamy i tępą krawędzią noża delikatnie odciskamy poprzeczne kratki.
- Kroimy ukośnie na kawałki o długości 4 cm.
- Pierogi leniwe nakładamy partiami do osolonego wrzątku, mieszamy. Gotować krótko przez 3-4 minuty do wypłynięcia.
- Gotowe pierogi leniwe wybieramy łyżką cedzakową na sito, zlewamy zimną wodą, odsączamy z wody.
- Roztopić na patelni margarynę, ułożyć kluski posypać bułką tartą i podsmażyć.
Jest wiele sposobów na leniwe. Ja pierwszy raz słyszę np. o bułce tartej. U mnie zawsze były na słodko. Chętnie sprawdzę Twój sposób.
Tylko takie serwowała moja mama. Gorąco polecam i pozdrawiam!