Pstrąg zapiekany z koperkiem

Pstrąg zapiekany z koperkiem

90min
2porcje
Łatwy

Jak podać pstrąga, najprościej jest upiec go w piekarniku z dużą ilością kopru. Dziś na naszym stole ryby z gwarancją świeżości! Złowione w rodzinnym gronie nad uroczym komercyjnym stawem. Piękna pogoda, grill i spokój … 🙂 Pstrąga polecam podawać z pastą czosnkową, która podkreśla smak ryby.

SKŁADNIKI – PSTRĄG ZAPIEKANY Z KOPERKIEM

  • 2 pstrągi po 300-500 g
  • kilka pasków masła
  • cytryna
  • sól, pieprz (najlepiej cytrynowy)
  • duży pęk kopru
  • przyprawy do ryb
  • 4-6 kromek chleba

PASTA CZOSNKOWA

  • 200 g zmielonego twarogu
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki drobno pokrojonego koperku

PRZEPIS NA PSTRĄGA ZAPIEKANEGO Z KOPERKIEM

PRZYGOTOWANIE RYBY

  1. Ryby skropić mocno sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem (cytrynowym), odstawić na około 2 godziny.
  2. Do wnętrza ryb włożyć pokrojony koper oraz 2-3 paski masła.
  3. Na blaszkę do pieczenia położyć tackę do grilla (metalową lub aluminiową).
  4. Żeby pstrąg nie przywarł do tacki, najlepiej dodatkowo ułożyć go na kromkach chleba.
  5. Pstrągi doprawić przyprawami, na wierzch ułożyć po 2-3 plasterki masła.
  6. Piec z dwóch stron w piekarniku na funkcji zapiekania około 20-30 minut w temperaturze do 200°C.

PRZYGOTOWANIE PASTY CZOSNKOWEJ

  1. Do zmielonego twarogu dodać miękkie masło, czosnek, przyprawy i koperek, wymieszać.
  2. Upieczonego pstrąga podawać z pastą czosnkową.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments