Jak podać pstrąga, najprościej jest upiec go w piekarniku z dużą ilością kopru. Dziś na naszym stole ryby z gwarancją świeżości! Złowione w rodzinnym gronie nad uroczym komercyjnym stawem. Piękna pogoda, grill i spokój … 🙂 Pstrąga polecam podawać z pastą czosnkową, która podkreśla smak ryby.
SKŁADNIKI – PSTRĄG ZAPIEKANY Z KOPERKIEM
- 2 pstrągi po 300-500 g
- kilka pasków masła
- cytryna
- sól, pieprz (najlepiej cytrynowy)
- duży pęk kopru
- przyprawy do ryb
- 4-6 kromek chleba
PASTA CZOSNKOWA
- 200 g zmielonego twarogu
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- 2 łyżki drobno pokrojonego koperku
PRZEPIS NA PSTRĄGA ZAPIEKANEGO Z KOPERKIEM
PRZYGOTOWANIE RYBY
- Ryby skropić mocno sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem (cytrynowym), odstawić na około 2 godziny.
- Do wnętrza ryb włożyć pokrojony koper oraz 2-3 paski masła.
- Na blaszkę do pieczenia położyć tackę do grilla (metalową lub aluminiową).
- Żeby pstrąg nie przywarł do tacki, najlepiej dodatkowo ułożyć go na kromkach chleba.
- Pstrągi doprawić przyprawami, na wierzch ułożyć po 2-3 plasterki masła.
- Piec z dwóch stron w piekarniku na funkcji zapiekania około 20-30 minut w temperaturze do 200°C.
PRZYGOTOWANIE PASTY CZOSNKOWEJ
- Do zmielonego twarogu dodać miękkie masło, czosnek, przyprawy i koperek, wymieszać.
- Upieczonego pstrąga podawać z pastą czosnkową.