Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną


schedule
120min
20
Średni

Kolejny przepis na ciasto z mojego starego zeszytu to biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną. Biszkopt nasączam olejkiem cytrynowym. Jabłka kroję w drobną kostkę, dodaję cynamon i łączę z galaretką cytrynową lub morelową. Wierzch bitej śmietany dodatkowo posypuję cynamonem, żeby jeszcze bardziej podkreślić smak.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

SKŁADNIKI NA PONCZ

  • 1/2 olejku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 szklanki ciepłej wody

SKŁADNIKI NA GALARETKĘ Z JABŁKAMI

  • 6 dużych jabłek
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe albo morelowe (na 1 szklankę gorącej wody)
  • 1 łyżeczka cynamonu

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ

  • 660 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowanie śmietan-Fix
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

PRZEPIS NA BISZKOPT Z JABŁKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

  1. Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, delikatnie wymieszać.
  2. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec z octem.
  3. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, biszkopt piec przez 40 minut.
  5. Biszkopt odstawić do ostygnięcia. Wierzch skropić ponczem (woda wymieszana z cukrem i olejkiem cytrynowym).
  6. Przygotować galaretkę z jabłkami. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka. Dodać 1/2 szklanki wody, cukier, cynamon, zagotować.
  7. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wymieszać z jabłkami, odstawić do ostygnięcia.
  8. Lekko tężejącą galaretkę z jabłkami wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki.
  9. Przygotować masę śmietanową. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
  10. Schłodzoną śmietanę ubić krótko mikserem. Śmietan-Fix wymieszać z cukrem pudrem, wsypać do śmietany i ubijać na sztywno.
  11. Ubitą śmietanę wymieszać delikatnie z letnią żelatyną. Wyłożyć lub wycisnąć szprycą na zastygniętą galaretkę z jabłkami.
  12. Wierzch bitej śmietany można posypać delikatnie cynamonem.
  13. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

 

Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o