Kolejny przepis na ciasto z mojego starego zeszytu to biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną. Biszkopt nasączam olejkiem cytrynowym. Jabłka kroję w drobną kostkę, dodaję cynamon i łączę z galaretką cytrynową lub morelową. Wierzch bitej śmietany dodatkowo posypuję cynamonem, żeby jeszcze bardziej podkreślić smak.
SKŁADNIKI – BISZKOPT Z JABŁKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ
BISZKOPT
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
PONCZ
- 1/2 olejku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 szklanki ciepłej wody
GALARETKA Z JABŁKAMI
- 6 dużych jabłek
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 galaretki cytrynowe albo morelowe (na 1 szklankę gorącej wody)
- 1 łyżeczka cynamonu
MASA ŚMIETANOWA
- 660 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowanie śmietan-Fix
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 2 łyżeczki żelatyny
PRZEPIS NA BISZKOPT Z JABŁKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU
- Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, delikatnie wymieszać.
- Ubitą pianę delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec z octem.
- Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, biszkopt piec przez 40 minut.
- Biszkopt odstawić do ostygnięcia. Wierzch skropić ponczem (woda wymieszana z cukrem i olejkiem cytrynowym).
PRZYGOTOWANIE GALARETKI Z JABŁKAMI
- Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka. Dodać 1/2 szklanki wody, cukier, cynamon, zagotować.
- Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wymieszać z jabłkami, odstawić do ostygnięcia.
- Lekko tężejącą galaretkę z jabłkami wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki.
PRZYGOTOWANIE MASY ŚMIETANOWEJ
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
- Schłodzoną śmietanę ubić krótko mikserem. Śmietan-Fix wymieszać z cukrem pudrem, wsypać do śmietany i ubijać na sztywno.
- Ubitą śmietanę wymieszać delikatnie z letnią żelatyną. Wyłożyć lub wycisnąć szprycą na zastygniętą galaretkę z jabłkami.
- Wierzch bitej śmietany można posypać delikatnie cynamonem.
- Odstawić na kilka godzin do lodówki.