Uwielbiam domowe wypieki, dziś szczególnie polecam przepis na bułki twistery z szynką szwarcwaldzką, fromage i szpinakiem. Idealna propozycja na drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację.
SKŁADNIKI – BUŁKI TWISTERY Z SZYNKA SZWARCWALDZKĄ, FROMAGE I SZPINAKIEM
BUŁKA
- 50 g masła – 1/4 kostki
- 3,5 szklanki mąki tortowej
- 25 g drożdży (1/4 kostki) lub 7 g drożdży suchych
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
SEREK FROMAGE
- 200 g twarogu mielonego
- 1/4 kostki miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki czubrzycy zielonej
DODAKOWO
- 250 g szpinaku Baby
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 9 plastrów szynki szwardzwaldzkiej
PRZEPIS NA BUŁKI TWISTERY Z SZYNKA SZWARCWALDZKĄ, FROMAGE I SZPINAKIEM
PRZYGOTOWANIE SERKA FROMAGE
- Zmielony twaróg wymieszać z miękkim masłem.
- Dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz do smaku.
- Serek wymieszać z czubrzycą zieloną.
PRZYGOTOWANIE SZPINAKU
- Rozpuścić 2-łyżki masła, dodać szpinak, podsmażyć, aż odparuje nadmiar wody.
- Dodać wyciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem, odstawić.
PRZYGOTOWANIE CIASTA NA BUŁKI
- Rozpuścić masło, odstawić.
- Przygotować zaczyn rozrabiając drożdże z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1-łyżką cukru oraz 1-łyżką mąki. Suche drożdże wystarczy odstawić na 5 minut, świeże na około 20 minut.
- Jajka roztrzepać z resztą mleka. Odłożyć 3-łyżki roztrzepanych jajek do smarowania.
- Do mąki dodać sól, cukier, wymieszać.
- Do suchych składników dodać zaczyn drożdżowy, jajka z mlekiem, masło.
- Wyrobić dokładnie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkować w prostokąt o wymiarach 25 cm x 36 cm.
- Na wierzch ciasta rozsmarować serek fromage.
- W szerz rozłożyć 9- plastrów szynki szwarcwaldzkiej. Szersze plasterki szynki najlepiej zawinąć (będzie łatwiej kroić).
- Na plasterkach szynki ułożyć szpinak.
- Ciasto pokroić na 9-pasków.

- Każdy pasek ciasta zawinąć delikatnie w ślimaka, ułożyć na dużej, prostokątnej blaszce o wymiarach 25×32 cm wyłożonej papierem do pieczenia (ułożyć w rzędach 3×3).

- Bułki przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 30 minut.
- Wyrośnięte bułki, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
- Piec w temperaturze 180°C, przez 45 minut.
- Po upieczeniu bułki można dodatkowo posmarować rozpuszczonym masłem.
