Bułki twistery z szynką szwarcwaldzką, fromage i szpinakiem

Bułki twistery z szynką szwarcwaldzką, fromage i szpinakiem

180min
9porcji
Średni

Uwielbiam domowe wypieki, dziś szczególnie polecam przepis na bułki twistery z szynką szwarcwaldzką, fromage i szpinakiem. Idealna propozycja na drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację.

SKŁADNIKI – BUŁKI TWISTERY Z SZYNKA SZWARCWALDZKĄ, FROMAGE I SZPINAKIEM

BUŁKA

  • 50 g masła – 1/4 kostki
  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 25 g drożdży (1/4 kostki) lub 7 g drożdży suchych
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

SEREK FROMAGE

  • 200 g twarogu mielonego
  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki czubrzycy zielonej

DODAKOWO

  • 250 g szpinaku Baby
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 9 plastrów szynki szwardzwaldzkiej

PRZEPIS NA BUŁKI TWISTERY Z SZYNKA SZWARCWALDZKĄ, FROMAGE I SZPINAKIEM

PRZYGOTOWANIE SERKA FROMAGE

  1. Zmielony twaróg wymieszać z miękkim masłem.
  2. Dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz do smaku.
  3. Serek wymieszać z czubrzycą zieloną.

PRZYGOTOWANIE SZPINAKU

  1. Rozpuścić 2-łyżki masła, dodać szpinak, podsmażyć, aż odparuje nadmiar wody.
  2. Dodać wyciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem, odstawić.

PRZYGOTOWANIE CIASTA NA BUŁKI

  1. Rozpuścić masło, odstawić.
  2. Przygotować zaczyn rozrabiając drożdże z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1-łyżką cukru oraz  1-łyżką mąki. Suche drożdże wystarczy odstawić na 5 minut, świeże na około 20 minut.
  3. Jajka roztrzepać z resztą mleka. Odłożyć 3-łyżki roztrzepanych jajek do smarowania.
  4. Do mąki dodać sól, cukier, wymieszać.
  5. Do suchych składników dodać zaczyn drożdżowy, jajka z mlekiem, masło.
  6. Wyrobić dokładnie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  7. Ciasto rozwałkować w prostokąt o wymiarach 25 cm x 36 cm.
  1. Na wierzch ciasta rozsmarować serek fromage.
  2. W szerz rozłożyć 9- plastrów szynki szwarcwaldzkiej. Szersze plasterki szynki najlepiej zawinąć (będzie łatwiej kroić).
  3. Na plasterkach szynki ułożyć szpinak.
  4. Ciasto pokroić na 9-pasków.
Bułki twistery z szynką szwarcwaldzką, fromage i szpinakiem
  1. Każdy pasek ciasta zawinąć delikatnie w ślimaka, ułożyć na dużej, prostokątnej blaszce o wymiarach 25×32 cm wyłożonej papierem do pieczenia (ułożyć w rzędach 3×3).
Bułki twistery z szynką szwarcwaldzką, fromage i szpinakiem
  1. Bułki przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 30 minut.
  2. Wyrośnięte bułki, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
  3. Piec w temperaturze 180°C, przez 45 minut.
  4. Po upieczeniu bułki można dodatkowo posmarować rozpuszczonym masłem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments