Dziś klasyk polskiej kuchni – duszona wątróbka drobiowa. Wątróbka duszona z cebulą, podawana z puree ziemniaczanym i kiszoną kapustą, to prosty przepis na pyszny domowy obiad.
SKŁADNIKI – DUSZONA WĄTRÓBKA DROBIOWA
- 70 dkg wątróbki drobiowej (z kurcząt)
- 2 cebule
- 1 szklanka wody
- sól, magi, pieprz do smaku
- mąka do obsypania
- olej do smażenia
PRZEPIS NA DUSZONĄ WĄTRÓBKE DROBIOWĄ
- Wątróbkę wypłukać w zimnej wodzie, odcedzić na durszlaku.
- Usunąć żyłki, oprószyć mięso w mące.
- Wątróbkę smażyć na patelni z obu stron na oleju.
- Mięso przełożyć do rondla, zalać 1 szklanką wody. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
- Cebule obrać, pokroić w paski, podsmażyć na patelni, na oleju.
- Pod koniec duszenia wątróbkę doprawić solą, magi i pieprzem.
- Wątróbkę wymieszać z cebulą.
