Duszona wątróbka drobiowa

Duszona wątróbka drobiowa

50min
4porcje
Łatwy

Dziś klasyk polskiej kuchni – duszona wątróbka drobiowa. Wątróbka duszona z cebulą, podawana z puree ziemniaczanym i kiszoną kapustą, to prosty przepis na pyszny domowy obiad.

SKŁADNIKI – DUSZONA WĄTRÓBKA DROBIOWA

  • 70 dkg wątróbki drobiowej (z kurcząt)
  • 2 cebule
  • 1 szklanka wody
  • sól, magi, pieprz do smaku
  • mąka do obsypania
  • olej do smażenia

PRZEPIS NA DUSZONĄ WĄTRÓBKE DROBIOWĄ

  1. Wątróbkę wypłukać w zimnej wodzie, odcedzić na durszlaku.
  2. Usunąć żyłki, oprószyć mięso w mące.
  3. Wątróbkę smażyć na patelni z obu stron na oleju.
  4. Mięso przełożyć do rondla, zalać 1 szklanką wody. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
  5. Cebule obrać, pokroić w paski, podsmażyć na patelni, na oleju.
  6. Pod koniec duszenia wątróbkę doprawić solą, magi i pieprzem.
  7. Wątróbkę wymieszać z cebulą.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments