Kotlety z czerwonej soczewicy

Kotlety z czerwonej soczewicy

90min
6porcji
Łatwy

Nie trzeba być miłośnikiem wegetarianizmu, żeby docenić jarskie kotlety z czerwonej soczewicy. Dla mnie to urozmaicenie diety. Kotlety z czerwonej soczewicy są bardzo smaczne, delikatne jak kotlety rybne, jeżeli szukamy odpowiednika dań mięsnych.

SKŁADNIKI – KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 małe jajko
  • natka pietruszki
  • szczypta chili
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

PRZEPIS NA KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY

  1. Soczewicę zalać 1,5 szklanki wody, gotować przez 10 minut, aż odparuje nadmiar wody. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę pokroić w kostkę.
  3. Na patelni obsmażyć na oleju marchew z cebulą, dodać koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  4. Wymieszać soczewicę z warzywami z patelni, dodać chili, doprawić solą, pieprzem.
  5. Połączyć z jajkiem, mąką, dokładnie wymieszać.
  6. Uformować małe kotlety, obtoczyć w bułce tartej.
  7. Kotlety z soczewicy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments