Szczególnie w tym sezonie, z domowych wypieków, polecam bułki drożdżowe z serem i owocami. Teraz oczywiście najlepsze będą truskawki lub maliny. Drożdżówki są idealne na piknik, drugie śniadanie czy deser.
SKŁADNIKI – BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM I OWOCAMI
CIASTO DROŻDŻOWE
- 3,5 szklanki mąki tortowej
- 2/3 szklanka oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 kostki drożdży
- 1/2 szklanki mleka
MASA SEROWA
- 250 g twarogu mielonego
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
KRUSZONKA
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/4 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
DODATKOWO
- 150 g truskawek lub malin
PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM I OWOCAMI
PRZYGOTOWANIE CIASTA DROŻDŻOWEGO.
- Wymieszać drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
- Mąkę przesiać (1/2 szklanki mąki odstawić do podsypywania).
- Jajka roztrzepać z pozostałym mlekiem, następnie odlać około 3-łyżki do posmarowania.
- Do mąki dodać cukier, roztrzepane jajka, resztę mleka, olej oraz drożdże, wszystko razem wymieszać.
- Ciasto dobrze wyrobić, przykryć lnianą ściereczką kuchenną, odstawić na 45 minut.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-części, uformować okrągłe, płaskie bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bułki przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 30 minut.
PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI
- Masło rozpuścić, ostudzić, dodać mąkę i cukier puder, zmiksować robotem kuchennym, aż powstaną grudki.
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ
- Ser wymieszać z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
- Spodem szklanki odcisnąć w każdej bułce dołek na masę serową.
- Brzegi bułek posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Na środek wyłożyć masę serową, na wierzch ułożyć owoce.
- Bułki, posypać kruszonką.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut.