Szał na sezonowy zawrót głowy trwa, dziś surówka z młodej kapusty. Wystarczy połączyć kilka podstawowych składników, żeby uzyskać pyszny dodatek do dań. U mnie przeważnie z kotletami schabowymi i koniecznie z młodymi ziemniakami, posypanymi świeżym koperkiem. Po prostu poezja prostych polskich smaków.
SKŁADNIKI – SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY
- 1 mała kapusta młoda
- 1 marchewka
- 1 cebula
- świeży koperek
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z MŁODEJ KAPUSTY
- Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę.
- Marchew wymieszać z cukrem, odcisnąć.
- Cebulę posolić, odcisnąć.
- Kapustę drobno poszatkować.
- Wszystkie składniki wymieszać z olejem, odcisnąć żeby kapusta zmiękła.
- Dodać pokrojony drobno koperek, doprawić solą pieprzem.