Zupa z botwinki

Zupa z botwinki

90min
4porcje
Łatwy

Dziś przepis na uwielbianą zupę z botwinki. Botwinka to bogate źródło witamin, do tego cenny składnik pysznej, sezonowej zupy. Moją zupę przygotowuję na żeberkach z ziemniakami, marchewką, selerem, pietruszką i świeżym koperkiem.

SKŁADNIKI – ZUPA Z BOTWINKI

  • pęczek botwinki z młodymi buraczkami
  • około 30 dkg żeberek
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 marchewka
  • kawałek selera (pietruszka)
  • 1 cebula w łupce
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • natka pietruszki, koperek
  • liście lub kawałek pory
  • świeże liście lubczyku i nać selera
  • liść laurowy -3 listki
  • ziele angielskie – 3 ziarenka
  • magi, pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZEPIS NA ZUPĘ Z BOTWINKI

  1. Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki).
  2. Co około 15 minut zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtórzyć jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
  3. Dodać sól, gotować 10 minut pod uchyloną pokrywką.
  4. Botwinkę pokroić na małe kawałki z małą ilością liści. Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  5. Obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ściąć końcówki cebuli.
  6. Do wywaru mięsnego dodać, botwinkę, buraczki, cebulę, ziemniaki, marchewkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie (lubczyk, nać selera), magii i pieprz do smaku.
  7. Gotować wywar mięsno-warzywny przez 20 minut.
  8. Z wywaru wyciągnąć cebulę, por, lubczyk, nać selera, wyłączyć palnik.
  9. Do zupy dodać sok z cytryny, pokrojoną natkę pietruszki i koperek.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments