Dziś przepis na uwielbianą zupę z botwinki. Botwinka to bogate źródło witamin, do tego cenny składnik pysznej, sezonowej zupy. Moją zupę przygotowuję na żeberkach z ziemniakami, marchewką, selerem, pietruszką i świeżym koperkiem.
SKŁADNIKI – ZUPA Z BOTWINKI
- pęczek botwinki z młodymi buraczkami
- około 30 dkg żeberek
- 1,5 litra wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 marchewka
- kawałek selera (pietruszka)
- 1 cebula w łupce
- 4-5 średnich ziemniaków
- natka pietruszki, koperek
- liście lub kawałek pory
- świeże liście lubczyku i nać selera
- liść laurowy -3 listki
- ziele angielskie – 3 ziarenka
- magi, pieprz do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZEPIS NA ZUPĘ Z BOTWINKI
- Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki).
- Co około 15 minut zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtórzyć jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
- Dodać sól, gotować 10 minut pod uchyloną pokrywką.
- Botwinkę pokroić na małe kawałki z małą ilością liści. Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ściąć końcówki cebuli.
- Do wywaru mięsnego dodać, botwinkę, buraczki, cebulę, ziemniaki, marchewkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie (lubczyk, nać selera), magii i pieprz do smaku.
- Gotować wywar mięsno-warzywny przez 20 minut.
- Z wywaru wyciągnąć cebulę, por, lubczyk, nać selera, wyłączyć palnik.
- Do zupy dodać sok z cytryny, pokrojoną natkę pietruszki i koperek.