Tort na 18 urodziny

Tort na 18 urodziny

240min
20porcji
Trudny

Trochę mi zajęło zanim zaprojektowałam tort na 18 urodziny mojego syna. Myślę, że tort w stylu angielskim „MŁODY KIEROWCA” znajdzie swoich odbiorców. Szukając pomysłu na tort z tej okazji miałam w zasadzie dwie tematyki: torty z samochodami lub torty z … biustem itp. ? Żeby nie gorszyć tych najmłodszych na rodzinnej imprezie, postanowiłam skupić się na samochodach. W końcu mężczyźni to tylko duzi chłopcy, którzy nawet jak dorosną nie przestają bawić się samochodami, do tego zbiegł się kurs na prawo jazdy …

Na jezdni naszego tortu pojawił się znak ograniczenia prędkości do 18–tu. Liczba ta oznacza granicę wieku, po przekroczeniu której nasze dziecko staje się dorosłe! Po obu stronach jezdni umieściłam słupki – 18-białych świeczek z czerwonymi paskami. Na końcu drogi jest znak drogowy – „koniec zakazów”, co kojarzy się ze znanym powiedzeniem „dozwolone od lat osiemnastu”. Pod tym znakiem umieściłam czekoladową baryłkę z alkoholem (drugą przy znaku RADOŚCI)! 🙂 Na brzegu torta dla MŁODEGO KIEROWCY dodałam napis : „Na dalszą drogę dużo …” i tu pojawiają się znaki i symbole, które są dopełnieniem tego zdania. Są to przede wszystkim życzenia dla jubilata : SZCZĘŚCIA, ZDROWIA, PIENIĘDZY i MIŁOŚCI!!! W sakiewce na pieniądze umieściłam czekoladowe monety w złotku, które zdobią również brzegi torta. Dla zachowania proporcji poszczególnych elementów, potrzebnych przy wykonaniu tortu na 18-ste urodziny, załączam wzornik znaków i symboli oraz wzornik drogi i samochodu.

SKŁADNIKI – TORT NA 18 URODZINY

BISZKOPT

  • 6 jaj
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

KREM

  • 2 opakowanie kremu tiramisu
  • 500 ml przegotowanego zimnego mleka
  • 200 g miękkiego masła

PONCZ

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 80 ml amaretto

DODATKOWO

  • 400 g masy cukrowej na figurki
  • 800 g masy cukrowej do pokrycia tortu angielskiego
  • barwniki spożywcze w proszku w kolorach: zielony, czerwony, niebieski, czarny, brązowy
  • klej spożywczy
  • PLANTA
  • mąka ziemniaczana
  • 6 mieszadełek do kawy
  • 18 monet czekoladowych w złotku
  • 2 baryłki z alkoholem w złotku

PRZEPIS NA TORT NA 18 URODZINY

  1. Przygotować kilka dni wcześniej znaki i symbole z masy cukrowej na figurki zgodnie ze wzornikiem.

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU

  1. Białka ubić z cukrem.
  2. Do białka dodawać powoli żółtka, wymieszać na wolnych obrotach.
  3. Do miski przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ocet, wymieszać.
  5. Ciasto biszkoptowe rozłożyć na blaszkę o wymiarach 32/22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 160-180°C przez 40 minut.

PRZYGOTOWANIE PONCZU

  1. Rozpuścić kawę w gorącej wodzie, ostudzić, dodać amaretto.
  2. Wierzch biszkopta ściąć, przekroić w pół, obie części nasączyć delikatnie ponczem.

PRZYGOTOWANIE KREMU

  1. Krem w proszku wsypujemy do zimnego mleka, ubijamy robotem przez około 3 minuty.
  2. Na koniec dodajemy masło i jeszcze chwilę ubijamy.
  3. Kremem przełożyć biszkopty, około 1/4-kremu pokrywamy wierzch i boki torta.
  4. Tort odstawiamy do lodówki na noc.

PRZYGOTOWANIE MASY CUKROWEJ

  1. Przygotować masę cukrową – do tortu angielskiego.
  1. Odkładamy niewielki kawałek białej masy na wykonanie pasów na jezdni.
  2. Około 1/5 masy mieszamy z czarnym barwnikiem do uzyskania szarego koloru, odkładamy.
  3. Do 3/5 masy dodajemy niewielką ilość zielonego barwnika, do pozostałej masy dodajemy większą ilość barwnika dla uzyskania ciemnego koloru zielonego.
  4. Masy w dwóch odcieniach zieleni łączymy ze sobą tak aby uzyskać efekt „marmuru”.
  1. Blat stołu smarujemy PLANTĄ, obsypujemy delikatnie mąką ziemniaczaną.
  2. Masę zieloną rozwałkować na grubość około 3 mm, na prostokąt o wymiarach 38/28 cm.
  1. Następnie masę rozłożyć równomiernie na tort.
  2. Rozwałkować masę w szarym kolorze (według wzoru na jezdnię) i ułożyć na środek torta.
  1. Przykleić znak zakazu „18-stkę”, nakleić białe pasy na jezdni.
  1. Rozmieścić pozostałe znaki, symbole z masy cukrowej oraz świeczki, monety i baryłki czekoladowe w złotku, według załączonych zdjęć.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zuza
3 lat temu

pięknie ozdobiony 🙂