Przepis na rogaliki z jabłkami króluje w naszym domu od kilku lat. Często wracam do niego ze względu na idealne ciasto krucho-drożdżowe, które bardzo długo utrzymuje świeżość. Nadzienie z jabłek ma wyjątkowy aromat cynamonu i cytryny. Rogaliki sprawdzają się w podróży, na wycieczkach. Z podanych składników wychodzi około 40 rogalików.
SKŁADNIKI – ROGALIKI Z JABŁKAMI
- 4 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1/2 kostki drożdży
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/4 szklanki ciepłego przegotowanego mleka
- 2 łyżki kwaśniej śmietany 18 %
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
NADZIENIE
- 6 średnich jabłek
- kisiel cytrynowy z cukrem
- 3 łyżeczki cynamonu
DODATKOWO
- polewa z białej czekolady
- ozdobna posypka
PRZEPIS NA ROGALIKI Z JABŁKAMI
- Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
- Przesiać przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Do mąki dodać margarynę, wyrośnięte drożdże, cukier, jajka, szczyptę soli, śmietanę kwaśną, wyrobić ciasto.
- Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
- Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, posypujemy kiślem z torebki oraz cynamonem, mieszamy.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość średnio 4 mm.
- Z ciasta wykrawać trójkąty o podstawie 12-15 cm i ramionach długości około 20 cm.
- Przy podstawie trójkątów nałożyć łyżką jabłka. Zawijamy ostrożnie w rulon, formujemy w księżyc.
- Rogale układamy w odstępach na 2-blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
- Po ostygnięciu gotowe rogale układamy „ciasno” na jednej blaszce.
- Cienkim strumieniem polewamy rogale polewą tworząc dowolne kreski i posypujemy kolorową posypką.