Sałatka warstwowa mimoza to jeden z pierwszych przepisów w naszym domu zaraz po tradycyjnej sałatce ziemniaczanej. Kilka prostych składników: tuńczyk, jajka, ser żółty, majonez, ogórki, cebula i natka pietruszki bez dodatkowych przypraw. Smaki świetnie łączą się i uzupełniają. Sałatka urozmaici nudną kolację. Idealna na Święta Wielkanocne!
SKŁADNIKI – SAŁATKA WARSTWOWA MIMOZA
- 260 g tuńczyka w kawałkach z puszki w oleju (lub w sosie własnym)
- 5 jaj
- 20 dkg sera żółtego w kostce
- 4-5 ogórków kiszonych
- 1-2 cebule najlepiej czerwone
- 250 g majonezu
PRZEPIS NA SAŁATKĘ WARSTWOWĄ MIMOZA
- Ugotować jajka w osolonej wodzie (przez 8-10 minut), ostudzić w zimnej wodzie.
- Oddzielić żółtka, białka jajek pokroić drobno.
- Ogórki, następnie cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem.
- Składniki na mimozę układamy warstwowo, od spodu kolejno:
– białka
– 1/2 startego sera
– 1/2 majonezu
– cebula
– 1/4 majonezu
– tuńczyk
– ogórki
– reszta sera
– reszta majonezu
– rozkruszone żółtka
– natka pietruszki