Zapiekane paprykowe łódki z farszem mięsnym i ryżem to idealna potrawa na obiad lub imprezę. Główne składniki farszu to ryż i mięso mielone z indyka, ale to czosnek, cebula, pomidory i przyprawy nadają aromatu. Uwieńczeniem naszego dania jest roztopiony żółty ser oraz natka pietruszki posypana przed podaniem. Kiedyś nadziewałam farszem papryki w całości i dusiłam w garnku, ale ta wersja jest wygodniejsza i bardziej prezentacyjna.
SKŁADNIKI – PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I RYŻEM
- 8 średnich papryk czerwonych
- 75 dkg mielonego fileta z indyka
- 3 woreczki ryżu białego
- 500 g przecieru pomidorowego
- 40 dkg sera żółtego
- 1-2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki przyprawy do pizzy
- 2 łyżki papryki słodkiej
- magi, sól, pieprz
- 2 łyżeczki cukru
PRZEPIS NA PAPRYKĘ FASZEROWANĄ MIĘSEM MIELONYM I RYŻEM
- Ryż ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut.
- Mięso smażymy na oleju, dodajemy pokrojoną cebulę, na koniec przecier pomidorowy, wyciśnięty czosnek, przyprawę do pizzy, paprykę słodką, cukier, sól, pieprz i magi do smaku.
- Po ostudzeniu mieszamy z ryżem.
- Wymyte papryki przecinamy wzdłuż ( powstaną „łódeczki”), usuwamy z środka nasiona -uwaga nie usuwamy zielonych ogonków.
- Przygotowane papryki napełniamy farszem i układamy na blaszce wyłożonej papierem lub rozciętą folią do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
- Nałożyć na każdą paprykę starty żółty ser i piec jeszcze około 15 minut.
- Przed podaniem posypujemy pokrojoną natką pietruszki.