Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

120min
8-12porcji
Łatwy

Zapiekane paprykowe łódki z farszem mięsnym i ryżem to idealna potrawa na obiad lub imprezę. Główne składniki farszu to ryż i mięso mielone z indyka, ale to czosnek, cebula, pomidory i przyprawy nadają aromatu. Uwieńczeniem naszego dania jest roztopiony żółty ser oraz natka pietruszki posypana przed podaniem. Kiedyś nadziewałam farszem papryki w całości i dusiłam w garnku, ale ta wersja jest wygodniejsza i bardziej prezentacyjna.

SKŁADNIKI – PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I RYŻEM

  • 8 średnich papryk czerwonych
  • 75 dkg mielonego fileta z indyka
  • 3 woreczki ryżu białego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 40 dkg sera żółtego
  • 1-2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy do pizzy
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • magi, sól, pieprz
  • 2 łyżeczki cukru

PRZEPIS NA PAPRYKĘ FASZEROWANĄ MIĘSEM MIELONYM I RYŻEM

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut.
  2. Mięso smażymy na oleju, dodajemy pokrojoną cebulę, na koniec przecier pomidorowy, wyciśnięty czosnek, przyprawę do pizzy, paprykę słodką, cukier, sól, pieprz i magi do smaku.
  3. Po ostudzeniu mieszamy z ryżem.
  4. Wymyte papryki przecinamy wzdłuż ( powstaną „łódeczki”), usuwamy z środka nasiona -uwaga nie usuwamy zielonych ogonków.
  5. Przygotowane papryki napełniamy farszem i układamy na blaszce wyłożonej papierem lub rozciętą folią do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
  7. Nałożyć na każdą paprykę starty żółty ser i piec jeszcze około 15 minut.
  8. Przed podaniem posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments