Surówka z marchewki i pora to idealny dodatek do dań mięsnych. Prosty przykład jak z dwóch podstawowych składników, w połączeniu z majonezem, jogurtem i musztardą, przygotować pyszną surówkę do obiadu.
SKŁADNIKI – SURÓWKA Z MARCHEWKI I PORA
- 3 średnie marchewki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 duży por
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól, pieprz do smaku
PRZEPIS NA SUROWKĘ Z MARCHEWKI I PORA
- Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki, wymieszać z cukrem, zagnieść dłonią, odstawić.
- Por pokroić w paseczki, sparzyć wrzątkiem, a następnie zahartować w zimnej wodzie, odcedzić.
- Połączyć marchew z porem, dodać majonez, jogurt i musztardę.
- Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem.