Święta bez łakoci – nie ma takiej opcji, jeżeli jeszcze nie macie zaplanowanego słodkiego menu na święta gorąco polecam rozkoszne gniazdka bezowe z kremem pomarańczowym.
Krem według mojego przepisu obłędnie pasuje do słodkiej bezy. Gniazdka ozdabiam kolorowymi jajeczkami cukrowymi i czekoladową posypką. Całość idealnie uzupełnia klimat świąt wielkanocnych. Z tej ilości składników wychodzi około 12 sztuk gniazdek o średnicy około 7 cm.
SKŁADNIKI – GNIAZDKA BEZOWE
- 1 szklanka cukru drobnego !
- 1 szczypta soli
- 4 białka jaja
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
KREM POMARAŃCZOWY
- 1,5 szklanki soku z pomarańczy
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 żółtka
- 100 g masła
- olejek pomarańczowy
DODATKOWO
- posypka czekoladowa
- kolorowe jajeczka cukrowe
PRZEPIS NA GNIAZDKA BEZOWE Z KREMEM POMARAŃCZOWYM
- Przygotować krem pomarańczowy. Sok pomarańczowy zagotować.
- Budyń wymieszać z wodą, cukrem i żółtkami, wlewać powoli do gotującego soku, mieszać energicznie, żeby nie powstały grudki.
- Budyń pomarańczowy odstawić do ostudzenia.
- Miękkie masło ucierać, dodać olejek pomarańczowy oraz stopniowo po 1-łyżce budyniu. Krem wstawić do lodówki na około 4 godziny.
- Przygotować bezy. Jajka umyć, osuszyć. Przy oddzielaniu białek należy uważać, żeby nie dostała się do nich nawet odrobina żółtka.
- W metalowym, odtłuszczonym (wysokim) garnku lub misie rozpocząć ubijanie białek.
- Po lekkim spienieniu dodać szczyptę soli, dalej ubijać na wysokich obrotach, aż piana z białek będzie sztywna, ale nie rozbita na „puch”.
- Do piany dodać łyżkę drobnego cukru, ubijać pianę, aż cukier się rozpuści (testujemy czy nie będzie wyczuwalny między palcami), dopiero wtedy dodajemy następną łyżkę cukru.
- Pianę delikatnie wymieszać najpierw z mąką ziemniaczaną, następnie z sokiem z cytryny, a na koniec z octem.
- Blachę wyłożyć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), a na nią wyłożyć papier do pieczenia.
- Ubitą bezę przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć okręgi o średnicy 6-7 cm, tworząc ściankę gniazdek i wgłębienie na krem.
- Bezy suszymy w lekko uchylonym piekarniku (wystarczy włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki), nagrzanym do 130°C przez 30 minut, potem w temperaturze 100°C przez 90 minut.
- Bezy powinny być całkowicie wysuszone w środku i śnieżno-białe. Pozostawiamy je do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
- Krem pomarańczowy wycisnąć do wgłębienia gniazdek, ozdobić posypką czekoladową i cukrowymi jajeczkami.