Gniazdka bezowe z kremem pomarańczowym

Gniazdka bezowe z kremem pomarańczowym


schedule
120min
12
Średni

Święta bez łakoci – nie ma takiej opcji, jeżeli jeszcze nie macie zaplanowanego słodkiego menu na święta gorąco polecam rozkoszne gniazdka bezowe z kremem pomarańczowym.
Krem według mojego przepisu obłędnie pasuje do słodkiej bezy. Gniazdka ozdabiam kolorowymi jajeczkami cukrowymi i czekoladową posypką. Całość idealnie uzupełnia klimat świąt wielkanocnych. Z tej ilości składników wychodzi około 12 sztuk gniazdek o średnicy około 7 cm.

SKŁADNIKI NA GNIAZDKA BEZOWE

  • 4 białka jaja
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA KREM POMARAŃCZOWY

  • 1,5 szklanki soku z pomarańczy
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • olejek pomarańczowy

DODATKOWO

  • posypka czekoladowa
  • kolorowe jajeczka cukrowe

PRZEPIS NA GNIAZDKA BEZOWE Z KREMEM POMARAŃCZOWYM

  1. Przygotować krem pomarańczowy. Sok pomarańczowy zagotować.
  2. Budyń wymieszać z wodą, cukrem i żółtkami, wlewać powoli do gotującego soku, mieszać energicznie, żeby nie powstały grudki.
  3. Budyń pomarańczowy odstawić do ostudzenia.
  4. Miękkie masło ucierać, dodać olejek pomarańczowy oraz stopniowo po 1-łyżce budyniu. Krem wstawić do lodówki na około 4 godziny.
  5. Przygotować bezy. Jajka umyć, osuszyć. Przy oddzielaniu białek należy uważać, żeby nie dostała się do nich nawet odrobina żółtka.
  6. W metalowym, odtłuszczonym (wysokim) garnku lub misie rozpocząć ubijanie białek.
  7. Po lekkim spienieniu dodać szczyptę soli, dalej ubijać na wysokich obrotach, aż piana z białek będzie sztywna, ale nie rozbita na „puch”.
  8. Do piany dodać łyżkę drobnego cukru, ubijać pianę, aż cukier się rozpuści (testujemy czy nie będzie wyczuwalny między palcami), dopiero wtedy dodajemy następną łyżkę cukru.
  9. Pianę delikatnie wymieszać najpierw z mąką ziemniaczaną, następnie z sokiem z cytryny, a na koniec z octem.
  10. Blachę wyłożyć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), a na nią wyłożyć papier do pieczenia.
  11. Ubitą bezę przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć okręgi o średnicy 6-7 cm, tworząc ściankę gniazdek i wgłębienie na krem.
  12. Bezy suszymy w lekko uchylonym piekarniku (wystarczy włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki), nagrzanym do 130°C przez 30 minut, potem w temperaturze 100°C przez 90 minut.
  13. Bezy powinny być całkowicie wysuszone w środku i śnieżno-białe. Pozostawiamy je do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
  14. Krem pomarańczowy wycisnąć do wgłębienia gniazdek, ozdobić posypką czekoladową i cukrowymi jajeczkami.
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o