Trochę jeszcze w świątecznym klimacie, przepis na ciasteczka owsiane z marchewką. Zdrowa, słodka przekąska z płatków owsianych, z miodem i aromatycznym cynamonem.
SKŁADNIKI – CIASTECZKA OWSIANE Z MARCHEWKĄ
- 250 g płatków owsianych błyskawicznych (2,5 szklanki)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2/3 szklanki miodu
- 2 jajka
- 1\4 kostki masła
- olejek pomarańczowy (lub waniliowy)
- 200 g marchewki (2 średnie)
PRZEPIS NA CIASTECZKA OWSIANE Z MARCHEWKĄ
- Masło rozpuścić, odstawić do ostudzenia.
- Marchewki obrać, zetrzeć na drobnej tarce.
- Wymieszać suche składniki: płatki, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon.
- Jajka delikatnie roztrzepać, wymieszać z masłem, olejkiem, miodem.
- Wszystkie składniki razem wymieszać łyżką.
- Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką wykładać porcje, uformować 24 ciasteczka o średnicy około 6 cm.
- Piec w temperaturze 180°C, przez 12 minut (nie dłużej – ciastka po ostygnięciu, zesztywnieją).