Dopóki trwa sezon na truskawki chcę wykorzystać je do mini tart z owocami i galaretką truskawkową. Oprócz truskawek dla smaku i ozdoby dodałam borówki amerykańskie. Brzegi ozdobiłam bitą śmietaną oraz srebrnymi koralikami cukrowymi. Cały urok i smak najpiękniejszej pory roku zamknięty w mini tartach!
SKŁADNIKI – MINI TARTY Z OWOCAMI I GALARETKĄ
CIASTO
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 kostki masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
POZOSTAŁE
- 6 truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 1,5 szklanki gorącej wody
- 300-400 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan FIX
PRZEPIS NA MINI TARTY Z OWOCAMI I GALARETKĄ
- Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło.
- Wsypać cukier, wbić żółtka, szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 12 krążków.
- Każdy krążek delikatnie dociskamy na foremce.
- Ciasto na spodzie nakłuć widelcem, żeby nie puchło podczas pieczenia.
- Piec w temperaturze 180-200°C przez około 15 minut.
- Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
- Odkładamy do lodówki żeby częściowo stężała na około 40-60 minut.
- Na środek każdej tarty układamy połówkę truskawki a wokół borówki.
- Owoce zalewamy lekko tężejącą galaretką, odstawiamy do lodówki.
- Cukier puder mieszamy ze śmietan FIX, dodajemy do schłodzonej śmietany, ubijamy.
- Przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy. Zdobimy brzegi naszych tart.
Ależ one śliczne! 🙂
Cieszę się, że przykuły Twoją uwagę Gin !
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Dziękuję za przepis! Na zdjęciach wyglądają świetnie.
To miłe, ja również dziękuję i pozdrawiam !