Przygotowanie cebuli karmelizowanej jest bardzo proste. Oprócz suchej łupki usuwamy również zewnętrzną warstwę cebuli czerwonej. Podczas smażenia warstwa ta robi się twarda, łykowata. Cebulę smażymy na oliwie lub oleju, w trakcie dodajemy sól, cukier i niezastąpiony ocet balsamiczny. Chwila cierpliwości i mamy wyjątkowy dodatek do domowych hamburgerów.
SKŁADNIKI – CEBULA KARMELIZOWANA
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 duże cebule czerwone
- 2 łyżeczki cukru
- 2 szczypty soli
PRZEPIS NA CEBULĘ KARMELIZOWANĄ
- Pierwszą warstwę cebuli czerwonej wyrzucamy (twardnieje podczas smażenia).
- Cebule kroimy w paseczki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę.
- Smażymy na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Dodajemy sól, cukier, ocet balsamiczny.
- Smażymy dalej na wolnym ogniu przez 20 min, mieszając co chwilę.