Cebula karmelizowana

Cebula karmelizowana

40min
8porcji
Łatwy

Przygotowanie  cebuli karmelizowanej jest bardzo proste. Oprócz suchej łupki usuwamy również zewnętrzną warstwę cebuli czerwonej. Podczas smażenia warstwa ta robi się twarda, łykowata. Cebulę smażymy na oliwie lub oleju, w trakcie dodajemy sól, cukier i niezastąpiony ocet balsamiczny. Chwila cierpliwości i mamy wyjątkowy dodatek do domowych hamburgerów.

SKŁADNIKI – CEBULA KARMELIZOWANA

  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 duże cebule czerwone
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szczypty soli

PRZEPIS NA CEBULĘ KARMELIZOWANĄ

  1. Pierwszą warstwę cebuli czerwonej wyrzucamy (twardnieje podczas smażenia).
  2. Cebule kroimy w paseczki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę.
  3. Smażymy na wolnym ogniu przez 15 minut.
  4. Dodajemy sól, cukier, ocet balsamiczny.
  5. Smażymy dalej na wolnym ogniu przez 20 min, mieszając co chwilę.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments